Video: 7 tips van een slaapexpert

Slaaptips van de Hersenstichting

Hoe zorgen we er juist nu voor dat we voldoende en goed slapen? We legden deze en andere vragen over slapen voor aan Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting. De Hersenstichting doet veel onderzoek naar slaapgedrag in Nederland en de invloed van slaap op de hersenen. 

Wat gebeurt er met ons als we een tekort aan slaap hebben, bijvoorbeeld omdat we nu ’s avonds door moeten werken? Omdat we ons zorgen maken over van alles en nog wat? Hoe erg is dat we nog even te liggen piekeren voordat we in slaap vallen? Koko geeft je in 3 minuten praktische tips voor een betere nachtrust. 

Hoe zorg je in deze gekke tijden toch een beetje goed slaapt? 7 tips

  1. Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip (en niet te laat) naar bed.
  2. Zorg voor voldoende daglicht overdag, dat is goed voor je biologische klok en je nachtrust.
  3. Kleed je 's ochtends aan, blijf niet in je pyjama rondhangen. Houd je normale ritme aan. 
  4. Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer. Zo blijven je hersenen je slaapkamer associeren met slaap.
  5. Zorg voor voldoende beweging overdag, daardoor slaap je beter.
  6. Sluit de dag niet af met kijken naar een beeldscherm, maar doe ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen: lees een boek, luister naar muziek, neem een warm bad of doe ademhalingsoefeningen.
  7. Maak je niet te druk over je slaap. Ga niet liggen malen over korte nachten, dit komt op een later moment wel weer goed. Even slecht slapen is niet direct slecht voor je gezondheid.

Tip: de Hersenstichting heeft een speciale pagina ingericht met meer tips en informatie rondom het coronavirus: Coronavirus: houd je hersenen in beweging.

De inhoud van deze pagina is samengesteld in samenwerking met de Hersenstichting