Ben je of werk je met mantelzorgers?

Zo hou je toch contact

Door de maatregelen tegen het coronavirus valt bij mensen die zorg nodig hebben een groot deel van zorg en ondersteuning weg. Bewoners van verpleeghuizen mogen in ieder geval tot 28 april geen bezoek ontvangen. Dit geldt ook voor ouderen in kleinschalige woonvormen. Alleen voor bewoners die stervende zijn wordt een uitzondering gemaakt. Ook bezoek aan zorginstellingen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen is geminimaliseerd. 

Mantelzorgers staan voor een duivels dilemma: blijf ik zorg leveren zoals gewoonlijk of probeer ik zoveel mogelijk afstand te houden van mijn bejaarde vader, ernstig zieke geliefde of dementerende moeder om eventuele besmetting te voorkomen? 

Voor mantelzorgers van thuiswonende kwetsbare personen is het beperken van contact helemaal een onmogelijke opgave. Net als officiële zorgverleners kunnen zij hun werk niet zomaar laten vallen bij lichte klachten als een verkoudheid, hoesten of minimale koorts. Vallen zij weg, dan blijft er vaak niemand over om de boodschappen te doen, medicijnen te controleren of te helpen bij persoonlijke verzorging. 

Het kan zeer ingrijpend zijn als je niet op bezoek kunt bij jouw hulpbehoevende naaste. Nóg meer dan anders is het nu van belang mantelzorgers te beschermen en te ondersteunen. MantelzorgNL maakt zich hier ook in deze tijd hard voor.

5 manieren om tóch contact te houden:

  • Bel vaker. Misschien kun je met een aantal familieleden en bekenden een rooster maken, zodat er iedere dag iemand met je naaste belt.
  • Maak eventueel gebruik van beeldbellen. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom. Als je zelf niet zo goed thuis bent in het gebruik van deze middelen, vraag dan om hulp in je omgeving.
  • WhatsApp biedt vele mogelijkheden: stuur een spraakbericht, foto’s, filmpjes en breng zo wat levendigheid van je dag bij je naaste in huis.
  • Stuur post. Een kaartje of brief, tekeningen van de (klein)kinderen. Schrijf bijvoorbeeld over wat je vandaag gedaan hebt. Of over leuke herinneringen die je samen hebt, misschien omlijst met een een oude foto.
  • Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.

Antwoord op jouw vragen

Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Hier vind je antwoorden op vragen die wij binnen krijgen.

Bel de Mantelzorglijn: 030 760 60 55

Heb je een luisterend oor nodig? Of heb je een vraag waarop het antwoord niet in de veelgestelde vragen staat? Bel de Mantelzorglijn op 030 760 60 55. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 18 uur.

Je kunt ook een e-mail sturen naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl of kijk op www.mantelzorg.nl