Schulden aanpakken: eerst de stress verminderen!

3 tips

Dat opstapelende rekeningen, een bankrekening met cijfers in het rood en bellende schuldeisers voor stress zorgen, begrijpt iedereen. Maar toewerken naar een schuldenvrij leven lukt eigenlijk alleen als je eerst de stress vermindert. Dan zit jij lekkerder in je vel en heb je meer energie om je problemen aan te pakken. Hoe je dat doet? Met deze tips!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m dan op Kandoor.nl. Professionals uit de financiële sector helpen je gratis op weg!

Een schuld ontstaat niet vanzelf en gaat jammer genoeg ook niet vanzelf weer weg. Veel mensen die schulden hebben, krijgen ook te maken met gezondheidsproblemen zoals stress. Stress kan ervoor zorgen dat het heel moeilijk wordt om de problemen aan te pakken en prioriteiten te stellen. Het is dus van belang die stress eerst te verminderen, voordat je je schulden goed kunt aanpakken.
 

Tip 1: Schulden in kaart brengen

Je situatie in kaart brengen is misschien niet het leukste werkje, maar zodra je weet hoe hoog je totale schuld is en duidelijk hebt hoeveel er aan de andere kant binnenkomt, ervaar je meteen een gevoel van rust. Je weet nu hoe het ervoor staat. Je administratie is geen rommeltje meer, maar een handig en duidelijk overzicht.  

Weet je niet precies hoe hoog de schuld is, informeer dan bij je schuldeisers. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan je ook helpen. Zij registreren alle persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en het bezit van creditcards en klantenkaarten. Belangrijk: studieschulden, huur- en energieachterstanden worden hier niet geregistreerd.

Vind je het moeilijk om het zelf te doen, vraag dan hulp. Een budgetcoach kan je helpen met het in kaart brengen van je situatie en kijkt ook naar manieren om te besparen. Wil je liever de schuldhulpverlening in, klop dan aan bij de gemeente waar je woont.
 

Tip 2: Schulden aflossen

Na het in kaart brengen van je schulden en je eigen situatie (inkomen, je toeslagen, vakantiegeld) kun je gaan kijken hoeveel je per schuldeiser kunt gaan aflossen. Is er al een bedrag afgesproken? Kijk dan of dit nog steeds haalbaar is. Misschien kan het bedrag zelfs wel een beetje omhoog!

Weer gaat je stressniveau een beetje omlaag. Misschien is er zelfs wel het begin van een glimlach te zien! Je hebt de situatie helder, kunt afspraken maken met schuldeisers en een betaalplan maken.
 

Tip 3: Bezuinigen

Tijdens het in kaart brengen van je eigen situatie, kwam je misschien ook kostenposten tegen waarop je zou kunnen bezuinigen. Een duur sportschoolabonnement? Waarom dat niet stopzetten en verruilen voor lekker fit blijven door te gaan fietsen, wandelen of hardlopen in de natuur? Bekijk ook je andere abonnementen: een kranten-, telefoon- of televisieabonnement kan vaak ook goedkoper. Ben je een roker? Ga dan nu de uitdaging met jezelf aan en stop. Het geld dat je per pakje bespaart, kun je wellicht reserveren voor leuke uitjes.

Want veel mensen die schulden hebben, vereenzamen. Ze doen niets leuks meer, omdat ze het gevoel hebben dat dit niet kan, terwijl dit juist kan zorgen voor een goed gevoel over jezelf! Wees eerlijk over je situatie naar je omgeving toe. Er zijn genoeg (budget vriendelijke) opties om af en toe eens iets leuks te doen. Een avond naar de bioscoop is duur, maar een avond gezellig met elkaar op de bank een film kijken, is misschien wel veel leuker. Zoek naar creatieve manieren om alsnog leuke dingen te doen.
 

Budget in evenwicht

Als je alles op een rijtje hebt, heb je een bepaald budget over om van te leven. Hou je daaraan. Dat vermindert stress en het brengt je leven in evenwicht. Je hebt de controle over je leven terug en dat resulteert meteen in een goede nachtrust en een goed gevoel over jezelf.

Maar blijf ook genieten. Gezond leven is leuk, makkelijk én toegankelijk. Leuke dingen doen hoeft niet duur te zijn. Wees creatief, zie het soms als een uitdaging en blijf je financiële situatie bijhouden om het overzicht te bewaren.

En heb jij een financiële vraag? Stel ‘m dan op Kandoor.nl
Professionals uit de financiële sector helpen je gratis op weg!