Samen is leuker!

8 activiteiten voor 55-plussers

Wie samen met anderen activiteiten onderneemt, voelt zich fitter, is minder snel eenzaam en is meer zelfredzaam. Daarom: tips voor 55-plussers om actief te zijn met anderen in de buurt met dezelfde interesses.

1. Zoeken naar andere ouderen met dezelfde interesses in de buurt? Dat kan met de gratis app Klup. Net als bij Tinder kun je ‘swipen’ door de verschillende profielen. Vind je iemand interessant, dan stuur je een vriendschapsverzoek. Of je nodigt diegene direct uit om samen iets gezelligs te gaan doen. Klup downloaden kan hier.

‘Ik ben net met pensioen maar mijn man werkt nog,’ vertelt GerryAnn (68). ‘Dan heb je opeens wel heel veel vrije tijd alleen. Ik kwam Klup tegen in de krant en heb de app geïnstalleerd op mijn tablet en een profiel aangemaakt. Ik had meteen een match met Katy (68) en we zijn vrij snel koffie gaan drinken.’
 

2. Waarom zou je alleen thuis gaan zitten met je breiwerkje op de bank terwijl je ook gezellig met anderen aan de slag kunt? Precies! Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds breiclubs in het hele land. Hier kunnen ouderen én jongeren wekelijks breien en haken. Aanmelden kan bij een breiclub in de buurt. Een vergelijkbare site vind je hier: Granny's Finest
 

3. Rennen is niet toegestaan tijdens walking football, oftewel wandelvoetbal voor 60-plussers. Twee teams van zes spelers zonder keeper spelen op een veld van 40 bij 25 meter. Menzis werkt hiervoor samen met het Nationaal Ouderenfonds, met als doel: het bevorderen van een actieve leefstijl en de sociale contacten onder 60-plussers.  
 

4. Naar een concert, museum of een voetbalwedstrijd? Iedereen vanaf zestig jaar kan deelnemen aan de uit-activiteiten van het Nationaal Ouderenfonds. Er gaat begeleiding mee. Reserveren kan hier
 

5. Met een klein groepje genieten van een heerlijke middag of avond uit. Stichting Vier het Leven organiseert film-, theater-, museum- en concertbezoeken voor ouderen vanaf 65 jaar. Met begeleiding van deur tot deur.
 

6. Van samen eten, knutselen, biljarten en kaarten tot gymmen en wandelen. Elke gemeente heeft wel een stichting die activiteiten voor ouderen organiseert. In veel gemeentes is dat de Stichting Welzijn Ouderen. Houd hiervoor de website van je eigen gemeente in de gaten.
 

7. Samen wandelen, naar een tentoonstelling, een kerstmarkt of een beurs: op VriendN.nl ontmoet je anderen die het gezellig vinden om met elkaar dingen te doen. Je kunt zoeken op activiteit, maar ook zelf initiatief nemen en een activiteit plaatsen. Inschrijven is gratis.
 

8. Luisteren naar een mooi verhaal of gedicht zorgt dat je meer ontspant. Maar soms ook kan het een goede aanleiding zijn om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Daarom is er elk jaar de Nationale Voorleeslunch, waarbij in bibliotheken en zorginstellingen wordt voorgelezen aan ouderen.