Rugpijn? Oefeningen en bewegen zijn onmisbaar

Fysiotherapeut Maarten de Jonge legt uit waarom

Heel veel Nederlanders hebben regelmatig last van rugpijn. Meestal gaat de pijn vanzelf over, hoewel dat soms weken kan duren. Hoe je dat proces kunt versnellen? Veelal door veel te bewegen en met speciale oefeningen om rugpijn te verlichten.

Vroeger kreeg je bij rugpijn vaak het advies om een paar weken rust te houden. Helemaal niet goed, weten we nu; blijven bewegen is juist belangrijk. “Onze spieren zijn gemaakt om te bewegen”, zegt fysiotherapeut Maarten de Jonge uit Utrecht. “Als je niet beweegt, worden de klachten op den duur erger doordat je verkrampt en een verkeerde houding aanneemt. Bij lang zitten bijvoorbeeld zijn de spieren wel gespannen maar bewegen ze niet. Daardoor raken ze uitgeput en slecht doorbloed. Door te bewegen raken de spieren en gewrichten weer doorbloed, sterk en soepel. Dat is belangrijk om de rugklachten te herstellen.”

Binnen de pijngrens

Voor sommige mensen is bewegen spannend bij rugpijn: ze zijn bang dat er iets kapot is in de rug. Maar binnen de eigen pijngrens bewegen kan eigenlijk nooit kwaad. “De pijn wordt meestal juist minder. Let er wel op dat je niets forceert. Voorkom tegelijk draaien en bukken, plotselinge, snelle bewegingen en zwaar tillen. Neem eventueel tijdelijk pijnstillers, (bijvoorbeeld paracetamol) om wat makkelijker te bewegen.” Het algemene idee is dat je met rugpijn zo veel mogelijk kunt doorgaan met je gewone leven en dat bewegen geen extra schade kan aanrichten. 

Oefeningen bij rugpijn: hoe dan?

Bewegen in de vrije tijd lijkt minstens even goed als het doen van rugoefeningen. Probeer elk halfuur minstens 5 minuten te bewegen. Even wandelen of de trap oplopen bijvoorbeeld. Daarnaast is het goed om minimaal 2 tot 3 keer in de week een uur te fietsen, te wandelen, te zwemmen of yoga te doen – die sporten zijn prima voor de rug. Vooral (rug)zwemmen is een goed idee. Hiermee gebruik en train je je rugspieren. De ergste rugpijn verdwijnt vaak al binnen 1 tot 2 weken. Hardnekkige rugpijn geneest over het algemeen binnen 6 tot 12 weken. “Veel andere sporten kunnen ook, mits je de rug op de juiste manier gebruikt”, zegt Maarten de Jonge. “Vertel altijd aan je trainer dat je last hebt van je rug. Want wie verkeerd of te veel beweegt, overbelast de geplaagde spieren juist weer.”

Ook verstandig: doe 2 keer per dag 10 minuten speciale rugoefeningen. Op internet zijn er een heleboel te vinden, of vraag het aan de fysiotherapeut. Rugoefeningen maken de rugspieren sterker en soepeler, wat rugklachten helpt voorkomen en al bestaande rugpijn vermindert.

Soorten rugpijn met mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende soorten rugpijn. Lage rugpijn komt het meest voor. Meestal gaat het om ‘aspecifieke’ rugpijn, waarbij er geen duidelijke oorzaak te vinden is. Mogelijke oorzaken kunnen dan zijn:

  • Pijn in de nek en bovenrug: stress, een verkeerde houding (bijvoorbeeld achter de computer), een verkeerde beweging, kou, overbelast kaakgewricht.
  • Pijn in de onderrug: verkeerd tillen, een verkeerde beweging, overbelasting, langdurig zittend werk, gebrek aan beweging, kou.
  • Pijn tussen de schouderbladen: overbelaste spieren, pijnlijke ribwervelgewrichten, last van organen, bijvoorbeeld de longen.
  • Spit of lumbago (als het ‘in de rug schiet’ en de rugspieren in de lendenstreek verkrampen): waarschijnlijk een combinatie van spierkramp en overbelaste spieren.

Specifieke rugpijn, met duidelijke oorzaak:

  • Hernia (een ‘scheur’ in de tussenwervelschijf waarbij de gelachtige kern naar buiten puilt): overbelasting, aanleg, overgewicht en de bouw van de rug.

  • Ischias (hevig uitstralende zenuwpijn vanuit de onderrug naar de achterkant van het been): beklemming van de grote beenzenuw in de rug of in de bil door een hernia of een spier, soms een zenuwontsteking.
 
  • https://www.allesoversport.nl/artikel/rugpijn-blijven-bewegen-kan-de-pijn-verlichten/
  • https://www.allesoversport.nl/artikel/ik-heb-lage-rugpijn-wat-nu/