‘Ik heb een paar belangrijke stappen gezet’

Deelneemster Erin (43) over ‘Herstelcirkel in de wijk’

Een paar maanden verder alweer. Hoe gaat het met Erin (43)? Zij is vorig jaar met de proef ‘Herstelcirkel in de wijk’ gestart, voor mensen met Diabetes type 2. Samen steunen ze elkaar, om een gezonde leefstijl te bereiken. Dit is Erins verhaal.   

‘In mijn vorige blog zei ik het al: één van mijn valkuilen is dat ik niet op tijd mijn rust en ontspanning pak. Daar ben ik, mede dankzij de Herstelcirkel, de afgelopen maanden heel bewust mee aan de slag gegaan. Ik heb een paar belangrijke stappen gezet. “Ons huis lijkt wel een kantoor”, verzucht Nico vaak. Hij heeft absoluut een punt. Thuis en werk lopen altijd door elkaar. Ik ga maar door en dat levert de nodige spanningen op. En te weinig rust voor mezelf. Dat moet echt veranderen. En dat gáát ook veranderen. Want ik ga binnenkort via via een kantoorruimte huren. Zo wordt thuis weer de plek om te ontspannen. Ook heb ik iemand aangetrokken die me regelmatig helpt met allerlei klussen. Als ze is geweest voel ik me enorm blij en opgeruimd. Een heerlijk gevoel.’
 

Dingen anders aanpakken

‘Met de deelnemers van de Herstelcirkel praten we over hoe je dingen anders kan aanpakken. Dat stimuleert en steunt. Zo denken we met iemand mee over op welke manier hij z’n werkgever kan vertellen dat z’n werkdruk te hoog is. Ook is er een groepje dat een kookboekje online heeft gezet, met gezonde recepten en andere voedingtips. Met eten gaat het bij mij trouwens heel goed de afgelopen maanden. Ik grijp steeds minder naar de verkeerde dingen en begin aardig af te vallen.'
 

Nog even fanatiek

'Vanaf 12 april doen we met onze Herstelcirkel mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Elke week loop je een bepaalde afstand, eind september is de finale met vier dagen wandelen. Samen met een andere deelnemer heb ik hierover een powerpointpresentatie gegeven aan onze Herstelcirkel. Dus ook wat mijn andere goede voornemen betreft – meer bewegen – ben ik op de goede weg. Of de Herstelcirkel nog steeds toegevoegde waarde heeft? Jazeker! Iedereen is nog even fanatiek als in het begin. Heel mooi om te zien.’
 

Zeer positieve resultaten

De twintig deelnemers van de Herstelcirkel in Nijmegen zijn nu een half jaar actief. ‘Iedereen is nog aan boord en de tussentijdse resultaten zijn zeer positief’, zegt projectleider Huub ter Haar. ‘Van de vijftig zelfgestelde doelen in deze groep zijn er 46 gerealiseerd. Ze beginnen allemaal de sleutel tot zelfsturing te vinden. En daarmee een verhoogde kans om Diabetes type 2 te keren.’

De steun van de Herstelcirkel stimuleert het eigen maken van een andere leefstijl: meer bewegen, betere voeding en meer ontspannen. Huub: ‘Sinds onze website live is gegaan eind januari komen enthousiaste reacties binnen. En vragen. Kunnen wij ook zo’n Herstelcirkel opzetten? En hoe gaat dat dan?’ In het najaar start in zowel Nijmegen Lent als Oosterhout een nieuwe groep. ‘Het oprichten van een nieuwe coöperatieve Herstelcirkel is maatwerk; de toekomstige deelnemers bepalen de vorm en de doelen’, zegt Huub. ‘Iedereen kan via onze website contact met ons opnemen voor nadere informatie.’

Kijk ook op www.herstelcirkel.nl

Lees ook Erins eerdere en volgende blog