‘Sneller uit een dip dan vroeger’

Deelneemster Erin (42) over ‘Herstelcirkel in de wijk’

Hoe gaat het nu met Erin (42)? Voor SamenGezond houdt zij een blog bij over haar ervaringen met de proef ‘Herstelcirkel in de wijk’. Doel van de Herstelcirkel: samen met anderen met Diabetes 2 een gezondere leefstijl bereiken.  

‘Het is niet te geloven, maar dit is de eerste keer dat ik iets ben afgevallen na de feestdagen, in plaats van flink aangekomen. Het lukte me tijdens de kerst en de dagen daarna heel goed om caloriearm en gezond te koken. Nico en ik hebben bijvoorbeeld gegourmet, zodat ik zelf kon bepalen wat ik at.

Eerlijk gezegd had ik vlak voor de feestdagen nog wel een flinke dip. Er waren de nodige spanningen, privé en op het werk. Dat móest ik afreageren door lekkere dingen te eten. Echt emotie-eten. Friet, chocola, chips… De verleiding was opeens te groot. Het gevoel van balen ook, helaas.

Net in die tijd bekende iemand in de groepsmail van de Herstelcirkel dat hij het “heel erg moeilijk had”. Van alle kanten kreeg hij meteen steun, begrip en herkenning. Ook van mij. Het is zo’n opluchting te weten dat je niet de enige bent die dit overkomt. Vroeger kon ik behoorlijk lang in zo’n dip blijven hangen. Nu was ik binnen een week gemotiveerd om door te zetten met een gezonde leefstijl. Een bijeenkomst van de Herstelcirkel in december hielp ook. Je kunt er je verhaal doen, zonder dat je wordt veroordeeld.

Begin januari had ik ook een afspraak met mijn leefkrachtcoach. Mijn bloedwaardes bleken toch weer aan de hoge kant. Ze vroeg net zo lang door, tot duidelijk werd waar dit mee te maken kan hebben. Mijn valkuil: te weinig rust nemen en te weinig bewegen. Dus dat worden voor de komende maanden mijn goede voornemens. Weer die tennisbaan op, regelmatig gaan wandelen en op tijd naar bed. Ook wil onze groep zich gaan aanmelden voor de Nationale Diabetes Challenge. Een wandeltocht, georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation. Verder staat er een kookworkshop nog op de agenda. Kortom: werk aan de winkel! Maar ik voel me steeds sterker worden.’
 

Hoe diabetes type 2 te keren?

Mensen met Diabetes type 2 zitten vaak gevangen in een vicieuze cirkel van insuline-ongevoeligheid, vermoeidheid en overgewicht. Door anders te eten, meer te bewegen en beter te ontspannen wordt het mogelijk om dit te doorbreken. Een andere leefstijl levert meer energie en levenslust op en minder overgewicht.

Anders eten wil niet per se zeggen: minder eten. Wel: gevarieerd, gezond en smaakvol. Meer bewegen zorgt voor een betere verbranding van de glucose in het bloed. Beter ontspannen leidt tot een daling van het stresshormoon cortisol, en dat leidt weer tot een daling van het glucosepeil.
 

Wat is de Herstelcirkel?

Maar liefst tachtig procent van de mensen met Diabetes type 2 heeft baat bij een gezonde leefstijl. Alleen is dat in je eentje heel moeilijk om vast te houden. De Herstelcirkel helpt om dit te doorbreken. Lotgenoten steunen en stimuleren elkaar om hun leefstijl te veranderen. En ze doen kennis en vaardigheden op over hoe ze dat het beste kunnen bereiken. Zie ook
www.herstelcirkel.nl.

Lees ook Erins eerdere en volgende blog