Plogging

Goed voor lichaam, geest en milieu!

Een trend op het gebied van bewegen, ‘plogging’, is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook voor het milieu! 

Plogging is een samenvoeging van de Zweedse woorden voor ‘oprapen’ en ‘joggen’. Het komt erop neer dat je afval raapt tijdens het hardlopen. Door steeds te stoppen en door je knieën te zakken om troep op te ruimen, voeg je ongemerkt een intervaltraining toe aan je hardlooprondje. Deze intervallen – van beweging naar rust en weer naar beweging – zorgen ervoor dat je conditie verbetert, je een versnelt metabolisme en een betere vetverbranding krijgt. Daarnaast train je meerdere spiergroepen, doordat je telkens bukt om iets op te rapen. In Zweden is het al een heuse hit. Niet verwonderlijk: je bent lekker buiten voor een workout waar je omgeving een stuk schoner en opgeruimder van wordt.
 

Lisemarie startte met plogging

Lisemarie (40): “Tijdens het hardlopen stoorde ik mij aan de rommel die ik onderweg tegenkwam: lege blikjes, zakken chips, plastic flesjes… Op een dag bedacht ik mij dat ik mij hier óf heel erg aan kon blijven storen, of er iets aan kon doen. Daarom neem ik nu altijd een grote lege plastic tas mee als ik ga hardlopen, die meestal helemaal gevuld is als ik weer thuiskom. Het leuke is, dat ik inmiddels al een aantal mensen heb geïnspireerd. We hebben een groepsapp aangemaakt, waarop we onze buit showen en lopen ook weleens samen. Ook hebben we laatst op het strand een grote beach clean up georganiseerd. Eerlijk gezegd heb ik er nooit bij stil gestaan dat ik dankzij plogging een betere workout heb. Voor mij nóg een reden om hiermee door te gaan. Ik zou zeggen: hardloopschoenen aan, vuilniszak mee en gaan!”
 

Plogging? 3 tips

  • Zorg dat je goed door je knieën zakt als je iets opraapt, alsof je een diepe squad maakt.
  • Vul je vuilniszak zo vol mogelijk, zodat je armspieren ook getraind worden.
  • Maak een foto tijdens het ploggen en voeg #asadventure toe en plaats dit op social media.