Plannen en organiseren

Tips die je helpen écht beter te plannen

Ben jij degene die altijd alles vergeet en dingen kwijt raakt? Dan hebben we goed nieuws: organiseren en plannen kun je namelijk leren! Met de tips, artikelen en cursus op deze pagina krijg je controle op je leven.

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

background

Waarom is plannen en organiseren belangrijk?

Veel mensen hebben een drukke baan én een huishouden. En het is best een uitdaging om de twee te combineren. Soms lijkt het alsof je altijd tijd te kort hebt. De balans tussen werk en privé is iets waar we allemaal mee worstelen. Op SamenGezond vind je tips die je helpen een gezonde balans te vinden. Goed plannen en organiseren is bijvoorbeeld, want dat kan zorgen voor meer rust in je hoofd.

Plannen, hoe doe je dat?

Ben je geneigd om veel dingen tegelijk te doen? Vaak doe je ze dan allemaal een beetje, en dat zorgt voor een vol en onrustig hoofd. Maak keuzes en zorg dat je taken kunt afvinken. Daarbij is het ook slim om te zorgen voor een beetje lucht in je agenda of planning: plan hem niet helemaal vol. Houd bijvoorbeeld per dag een halfuur leeg en per maand een halve week. Je bent dan beter in staat om onverwachte zaken op te vangen. Plan ook vrije tijd in de agenda.

Ga bij jezelf eens na waarmee de meeste tijd weglekt. Is dat voor jou het huishouden? Of steeds weer zoeken naar kwijtgeraakte spullen? Een gemakzuchtige partner? Je eigen perfectionisme? Leg de lat niet te hoog: iets minder schoon of perfect is ook goed. En heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort hebt, sta dan eens een half uur eerder op. Dan heb je wat speling als er taken op je planning uitlopen. Heb je een druk gezin, dan kun je op deze manier de dag rustig beginnen zodat je niet al gestrest de deur uitgaat. Zo wordt plannen en organiseren een stuk plezieriger en makkelijker.

Waarom is plannen en organiseren goed?

Door goed te plannen en te organiseren heb je alles beter in de hand en minder snel een gevoel van spanning of stress. Ben je toch aan het piekeren, druk of gestresst? Neem dan een paar minuten pauze en haal een aantal keer diep adem. In door je neus en uit door je mond, tot diep in je buik. Kijk welke manier van ontspannen het beste bij jou past om er vervolgens weer tegenaan te kunnen gaan.

Kan je wel wat hulp gebruiken om meer balans te krijgen in je leven? Misschien heb je wat aan de tips van onze mailcoaches.

Start de mailcoach