Langeafstandswandeling het Pieterpad

Wandelfanaat Marco loopt elke maand een etappe

Marco loopt met zijn beste vriendin Juliet in delen het Pieterpad. Het leuke is, aldus Marco, dat het pad je naar de mooiste stukjes van Nederland leidt.

“Tot zo’n acht jaar geleden was wandelen te langzaam voor mij. Liever ging ik een stuk hardlopen of wielrennen. Tot ik een zesdaagse trekking in Nepal maakte. De rust, de stilte, de prachtige natuur… Toen is ‘het wandelvirus’ bij mij ontstaan. Eenmaal thuis ben ik samen met Juliet wandelingen gaan maken in onder andere Drenthe, het Sauerland en de Ardennen. Doordat ik een redelijk goede basisconditie heb, hoef ik daar niet voor te trainen. Wel heb ik nieuwe wandelschoenen aangeschaft. Tijdens een van onze wandeltochten ontstond het plan om het Pieterpad in etappes te gaan lopen. September 2016 zijn we in het noorden van Groningen, in het dorp Pieterburen, gestart. We lopen sindsdien ongeveer een keer per maand een stuk.

‘Volgend jaar gaan we een paar etappes combineren’

Het Pieterpad is 500 kilometer lang en bestaat in totaal uit 26 losse etappes, waarvan we er nu elf hebben gehad. Eind 2018 hopen we op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg te finishen. Om het tempo erin te houden, en vanwege de afstand naar de startpunten, willen we volgend jaar mogelijk een paar etappes gaan combineren.

‘Je komt soms in dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan’

Waarom het lopen van het Pieterpad zo geweldig is? Het is een heel goed georganiseerd afwisselend traject, dat je naar de mooiste stukjes van Nederland leidt. Je wandelt door weilanden, langs slootjes en kanalen, maar ook over heide en door het bos. Je komt in dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Zelf geeft het lopen van de route mij elke keer weer een vakantiegevoel. Uiteindelijk is het uitlopen van het Pieterpad natuurlijk ons doel, maar daar hebben wij geen haast bij. Genieten van het wandelen en de natuur is het belangrijkste.”

Tips van Marco

  • Bereid je goed voor door van te voren uit te zoeken hoeveel je wilt lopen per keer en waar je eventueel gaat pauzeren of overnachten. Het Nivon heeft handige boekjes uitgegeven over het traject. Of kijk op www.pieterpad.nl.
  • Je kunt de route eventueel ook downloaden op je smartphone met behulp van de Topo GPX.

  • Zorg voor een goede uitrusting: wandelschoenen, lekker zittende kleding en een rugzak met voldoende proviand erin.
  • Zoek een gezellig wandelmaatje die hetzelfde loopritme heeft, en geniet samen van al het moois onderweg.
  • Een goede conditie is geen must, maar scheelt wel veel spierpijn de dagen erna.