Overheid kiest voor aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Nieuw voedselkeuzelogo

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gekozen voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Het logo moet nog wel goed worden aangesloten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Een wetenschappelijk comité gaat hieraan werken. De verwachting is dat Nutri-Score medio 2021 wordt ingevoerd.

28 november 2019 


In het Nationaal Preventieakkoord hebben 70 organisaties afgesproken om een voedselkeuzelogo op de voorkant van verpakkingen in te voeren. Dit kan mensen helpen gezondere keuzes te maken in de winkel. De afgelopen maanden is onderzoek uitgevoerd naar drie voedselkeuzelogo’s. Hieruit blijkt dat consumenten met Nutri-Score beter in staat zijn om producten aan te wijzen die – volgens de berekening van het logo – de gezondere keuze zijn.

Hoe werkt Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat werkt met een algoritme. Op basis van de voedingswaarden wordt de score bepaald. De groene A staat voor het meest gezonde artikel en de donkeroranje E voor het meest ongezonde. De score is onder andere gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in het product.

Aansluiten op Nederlandse voedingsrichtlijnen

Een nieuw voedselkeuzelogo moet aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dat is zo afgesproken in het preventieakkoord. Ook de Gezondheidsraad heeft zich daarover uitgesproken in een eerder advies.

Op dit moment sluit Nutri-Score niet goed aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen*. Dat is het geval bij productgroepen als brood en graanproducten, bewerkte groente (uit blik of pot), smeer-en bereidingsvetten en dranken. Zo zijn er witte broden en witte pasta’s die een Nutri-Score A krijgen en plantaardige oliën met Nutri-Score C of D. Ook voedingsmiddelen die buiten de Schijf van Vijf staan, zoals koek, pizza’s en snacks, kunnen in sommige gevallen een Nutri-Score A krijgen.

Internationaal systeem

Blokhuis wil dat Nutri-Score eerst wordt aangesloten op de voedingsrichtlijnen voordat het wordt ingevoerd. Nutri-Score is een Frans systeem. Ook België, Duitsland, Zwitserland en Spanje hebben voor Nutri-Score gekozen. Nu steeds meer landen dit logo gaan invoeren, gaat de Franse overheid van Nutri-Score een systeem maken dat internationaal wordt beheerd en een wetenschappelijk comité krijgt. Ook Nederland neemt zitting hierin. Nutri-Score moet zo in lijn worden gebracht met onze voedingsrichtlijnen.

Afspraken Preventieakkoord

Het voedselkeuzelogo is één van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord om te werken aan een gezonder voedingspatroon voor iedereen. Zo werkt de overheid ook aan een nieuwe aanpak om producenten te stimuleren minder zout, verzadigd vet en suiker in producten te gebruiken. Om mensen te motiveren vaker te kiezen voor producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum komt hier extra voorlichting over. Dit zijn enkele maatregelen die in het preventieakkoord zijn afgesproken om gezonder leven makkelijker te maken.

* RIVM en Voedingscentrum hebben in opdracht van VWS een factsheet gemaakt waarin 3 logo’s zijn vergeleken met de Richtlijnen Schijf van Vijf. Conclusie is dat geen van de onderzochte logo’s aansluit.

Bron: Voedingscentrum

Naar nieuwsoverzicht