Oproep aan ministers tot leefstijlcampagne

Medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders roepen VWS ministers op

Tientallen voorname medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders van maatschappelijke organisaties roepen VWS ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis op tot een stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl. 

Ondertekende brief

Een mede door Menzis voorman Ruben Wenselaar ondertekende brief stelt dat mensen met chronische aandoeningen zoals obesitas zwaarder getroffen worden door COVID-19. Het is bekend dat deze aandoeningen het immuunsysteem kunnen verzwakken. In de brief wijzen ondertekenaars op wetenschappelijk aangetoonde voordelen die een gezondere leefstijl hier kan opleveren. Door meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, voldoende rust en gematigd alcoholgebruik zijn de leefkracht, weerstand en veerkracht positief te beïnvloeden.

Urgentie

De brief maakt duidelijk dat in de huidige communicatie over maatregelen er te weinig aandacht is geweest voor wat mensen zelf -via hun leefstijl- kunnen doen om zich te wapenen tegen de ziekte. ‘Wij vinden dat er, naast de huidige coronamaatregelen, noodzaak is tot actie en vooral communicatie op het gebied van de hierboven genoemde leefstijlfactoren. Mensen hebben het recht te weten dat ze zelf meer kunnen doen dan de huidige, relevante Coronamaatregelen zoals handen wassen, 1,5m afstand houden et cetera. Nu de tweede golf in alle hevigheid bezig is, en het wellicht nog maanden of langer duurt voordat we het virus geheel onder controle hebben, vinden wij het onverantwoord om deze boodschap niet te communiceren’, schrijven de opstellers.

Zet beweging in naar meer leefkracht

Ruben Wenselaar over waarom Menzis deze brief ondersteunt: “Deze pandemie onderstreept wat wij eigenlijk al jaren stellen: via een gezonde leefstijl en preventie is enorm veel gezondheidswinst en meer kwaliteit van leven te behalen. Een sterkere leefkracht helpt mensen gezond te houden en verergering van ziekten te voorkomen of zelfs te keren. Niet eerder werd dat zo concreet tastbaar als tijdens de uitbraak van COVID-19. Mensen met overgewicht hebben meer kans op een grillig verloop van de ziekte. Een ongezonde leefstijl heeft daar invloed op, maar is zelden iets waar iemand zelf actief voor kiest; dat overkomt mensen.

De prikkels in de samenleving zijn zo ingericht dat voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende mentale rust soms lastig te verwezenlijken lijken. Maar we hebben steeds meer kennis van preventieve maatregelen die mensen daarbij kan steunen. Over hoe je met soms kleine, makkelijke stapjes grote verbeteringen zelf kunt doorvoeren. De knop moet dan ook om: meer inzet van preventie en leefstijlgeneeskunde is nodig om de leefkracht van mensen een boost te geven. Via SamenGezond geven wij iedereen gratis toegang tot een goede leefstijlcoach, en via diverse andere programma’s en projecten is er altijd hulp die bij je past.”

Naar nieuwsoverzicht