Op vakantie? Zo houd je controle over je darmen

Tips voor een relax-, verre of kampeervakantie

Of het nou gaat om een relaxvakantie, een verre reis of een kampeerweek, tijdens je vakantie zit je niet te wachten op buikkrampen of een flinke verstopping. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om het te voorkomen. 

Kamperen: alles op slot

Je bent niet de enige bij wie de boel ‘op slot’ gaat tijdens de vakantie. Je darmen kunnen van slag raken als je niet thuis op je vaste moment, op je eigen toiletpot plaats kunt nemen. Een vies toilet op de camping of een gebrek aan privacy helpen ook niet echt en kunnen ervoor zorgen dat het ritme flink verstoord raakt. Probeer een toiletgebouw te zoeken dat (redelijk) schoon is, dat helpt bij het kunnen ontspannen. Of laat je darmen aan een nieuw ‘vakantieritme’ wennen. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, als bijna iedereen nog slaapt en het rustig is bij de sanitaire gebouwen en de ruimtes nét schoongemaakt zijn. Door iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar het toilet te gaan, komt je ritme bewust of onbewust snel weer terug.
 

Verre reis: vreemd eten

Maar liefst 1 op de 3 vakantiegangers, met name in (sub)tropische landen, krijgt last van reizigersdiarree. Een heel vervelende aandoening die de vakantiepret flink kan bederven. Diarree op reis ontstaat meestal door bedorven voedsel of door water of voedsel dat besmet is met bacteriën. Deze tips helpen om reizigersdiarree te voorkomen:
 

  • Gebruik liever flessen water in plaats van kraanwater. Ook voor het innemen van eventuele medicijnen en het poetsen van je tanden.
  • Drink koude dranken bij voorkeur uit flessen die je zelf hebt opengemaakt.
  • Vraag de ijsblokjes in je drinken achterwege te laten.
  • Dranken die gemaakt worden van gekookt water (thee en koffie) zijn geen probleem.
  • Eet alleen producten die goed gaar zijn en vermijd rauwe groenten en salades. Was fruit en groenten die je rauw eet zelf met water uit een fles.
  • Kies bij voorkeur voorverpakt ijs.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep, zeker na een toiletbezoek. Laat je handen liefst aan de lucht drogen.
  • Eten van stalletjes op straat kan heerlijk zijn, maar biedt meer gevaar dan eten in een gerenommeerd restaurant. Je kunt de gok wagen als je het eten ter plekke bereid ziet worden, als het echt heet wordt opgediend en als je ziet dat besmettelijke waar als kip, vis of vlees goed gekoeld bewaard wordt.
     

Relaxvakantie: weinig beweging

Luieren op vakantie? Daar worden de darmen ook snel lui van. Beweging, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en badmintonnen zorgen dat de darmen ‘meebewegen’, zodat de ontlasting soepeler verloopt. Lig je graag aan het zwembad? Met wat baantjes in het water of een uurtje aqua-aerobic zet je je darmen weer in beweging. En van een strandwandeling worden je darmen ook gelukkig. Daarnaast zijn voldoende vocht en vezels belangrijk voor een soepele stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, volkoren producten, aardappelen, muesli, noten en gedroogd fruit (zoals abrikozen of pruimen). Probeer daarnaast om iedere dag minstens 2 liter te drinken. En nog meer als je in een warm klimaat verblijft.
 

 
  • https://www.mlds.nl/klachten/diarree
  • http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Diarree
  • http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/reizigersdiarree