Sportscholen nog steeds dicht: online coaching spoort aan tot gezondere leefstijl

Focus op wat wel kan

Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis moeite om fysiek en mentaal fit te blijven. Dat blijkt uit een gedragsonderzoek van het RIVM en een peiling van Ipsos samen met de Volkskrant. SamenGezond onderzocht wat de sleutel tot succes is van hen die juist wél voldoende in beweging blijven. Uit een enquête onder 800 deelnemers blijkt dat digitale coaching kan aansporen om meer te bewegen. Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van Universiteit Leiden beaamt dit. Ook helpen digitale coachingstips en -adviezen. Sinds enkele weken dragen gebruikers van de app met hun gezonde leefstijl bij aan goede doelen, waarvoor zij nu al meer dan 18 duizend euro bij elkaar spaarden.   

Focus op wat wel kan 

800 deelnemers namen deel aan de enquête, in totaal doen ruim 405.000 mensen mee met het SamenGezond programma. Een groot deel (48%) van de deelnemers heeft aangeven tijdens de intelligente lockdown juist meer met hun eigen leefstijl bezig te zijn. Zij maken gebruik van de mogelijkheden die, ook in deze situatie, tot hun beschikking staan. Zij blijven in beweging en maken gebruik van tips en adviezen via digitale coaching. Ook maken zij gebruik van online cursussen die hulp bieden bij mentale gezondheid zoals beter slapen en stoppen met piekeren. Deelnemers geven aan dat de SamenGezond- app hen extra stimuleert. Evers geeft aan dat juist nu een app kan werken als een soort geheugensteuntje: “In deze tijden zien we het gebruik van online mogelijkheden voor coaching enorm toenemen. Daar waar mensen eerder nog wat terughoudend waren, zie je nu een enorme boost. Uit onderzoek weten we ook dat online coaching net zo effectief kan zijn als reguliere face-to-face coaching. Het gebruik hiervan zal alleen maar toenemen." 

Meer dan de helft van de gebruikers (54%) die meedoen aan het Weekdoel (persoonlijke, wekelijkse doelstellingen rondom de gezondheid), geeft aan in coronatijd meer met hun eigen leefstijl bezig te zijn. “Het weekdoel werkt super motiverend om vaker te bewegen, ik vind het leuk om mijn wandelingen bij te houden en ik wandel meer”, aldus een deelnemer.  

Omdenken 

Respondenten die tijdens de coronacrisis (veel) minder met een gezonde leefstijl bezig zijn (10% van het totaal), geven hiervoor als belangrijkste reden op dat men sporten als een activiteit buitenshuis beschouwt. Zij kunnen niet langer naar een sportschool, fietsen niet meer naar hun werk en geven aan dat binnen zitten niet te verenigen is met beweging. Als tweede reden geeft men aan sneller ongezond te eten. Stress en de aanwezigheid van kinderen komen op een derde plaats. Wiet de Ronde, manager SamenGezond: “We weten dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op het immuunsysteem en mensen helpt, ook nu ze veel thuis moeten blijven. In deze periode kan omdenken helpen: denken in wat wél kan in plaats van wat niet kan. Dat is waaraan SamenGezond een bijdrage levert, door kleine stapjes aan te bieden wordt gezond leven leuker en makkelijker." 

Via gezond gedrag 18.000 euro aan goede doelen gedoneerd 

Een van de stimuleringsacties is ook het doneren aan goede doelen. Deelnemers aan SamenGezond verdienen bij het behalen van hun wekelijkse gezondheidsdoelen punten om te besteden in de webshop. Sinds een aantal weken kunnen deelnemers de punten doneren. Tot nu toe is hiermee al 18 duizend euro opgehaald voor het Rode Kruis, de Voedselbank en de Hartstichting. Caroline van der Graaf-Scheffer, bestuurslid fondsenwerving Voedselbanken Nederland: "Wij vinden dit een mooie actie en het is fantastisch dat zoveel deelnemers van SamenGezond hieraan hebben meegedaan. Er melden zich momenteel dagelijks nieuwe klanten aan bij de voedselbanken dus deze bijdrage is buitengewoon waardevol."

Over de peiling
Aan de peiling onder SamenGezond deelnemers hebben 808 respondenten meegedaan, er zijn er in totaal 9.000 aangeschreven (respons 9%). Respondenten zijn per e-mail benaderd om de online enquête in te vullen in de periode van 20 tot 23 april 2020. Aan de peiling deden 508 vrouwen en 246 mannen mee verspreid over het land en over alle leeftijdscategorieën. De responsgroep vormt een goede afspiegeling van de gehele SamenGezond-deelnemergroep.

Naar nieuwsoverzicht