Nieuws en opinie over preventie

&SamenGezond

10 januari 2023

Steeds meer inzicht in gezondheidswinst met SamenGezond 

Op basis van geaggregeerde data wordt steeds meer duidelijk hoe SamenGezond deelnemers het beste kan helpen om duurzaam in beweging te komen en de gezonde keuzes te maken. Met deze uitkomsten wordt SamenGezond doorontwikkeld, worden beloningen toegekend en acties gestart, vaak samen met partners. Zo verbeteren we SamenGezond continu voor onze deelnemers. Zodat SamenGezond hen zo goed mogelijk kan helpen om gezondheidswinst te realiseren. 

Lees meer >>

6 april 2022

Deelnemers zijn met SamenGezond gezonder gaan leven 

Steeds meer deelnemers boeken aantoonbare gezondheidswinst met SamenGezond. Dagelijks wordt gekeken naar hoe het deelnemers het platform gebruiken, hoeveel deelnemers bewegen en welke antwoorden zij bijvoorbeeld geven op gezondheidsvragen. In 2021 is SamenGezond zich steeds meer gaan richten op de groep gebruikers die echt een steun in de rug nodig heeft om de gezonde keuzes te maken. Aan de geaggregeerde data is te zien dat zij sterk baat hebben bij SamenGezond. 

Lees meer >>

18 oktober 2021
 

SamenGezond app genomineerd voor App van het jaar

De nieuwe SamenGezond app, die afgelopen april werd gelanceerd, is voorgedragen voor een grote prijs. Samen met apps zoals Thuisbezorgd, Flitsmeister, Nu.nl en Buienradar is de app van SamenGezond namelijk genomineerd voor App van het Jaar – een bekende publieksprijs.

Lees meer »

7 oktober 2021

SamenGezond ondersteunt position paper Foodvalley

SamenGezond is een van de 53 organisaties die het position paper personalized nutrition van Foodvalley ondersteunt.

Lees meer »

9 september 2021

10.000 keer goud bij ZomerSpelen

Terwijl heel Nederland de afgelopen tijd aan de buis gekluisterd keek naar de Olympische Spelen, zorgde SamenGezond ervoor dat veel van deze kijkers zelf ook in beweging kwamen. Meer dan 20.000 deelnemers deden mee.

Lees meer »

16 juli 2021

Podcasts over gezond ouder worden 

TNO, LUMC en Menzis organiseren dit jaar het jaarlijkse Lifestyle4Health congres en richten zich op het onderwerp gezond ouder worden. In twee podcasts delen we de kennis over de invloed van een gezonde leefstijl op veroudering. En hoe we die kennis kunnen toepassen. 

Lees meer >>

12 juli 2021

Oproep in EenVandaag: ‘Meer nadruk op preventie’

“Geef preventie een prominentere plek in het zorgstelsel.” Die oproep deed Menzis CFRO Dirk Jan Sloots op 10 juli in het actualiteitenprogramma EenVandaag. “Ons stelsel is nu te veel gericht op behandelen, en niet op het voorkomen van ziekte. Dat moet écht anders.”

Lees meer >>

4 juni 2021

Tijd om op te staan en meer te bewegen

We brengen nog steeds te veel van onze dagen zittend door. En dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Door de lockdown is het er niet beter op geworden. Volgens een item van de NOS zijn we juist nog veel meer gaan zitten. Tijd dus om op te staan en in beweging te komen. 

Lees meer >>

28 april 2021

De nieuwe SamenGezond app: nog leuker en uitdagender

Vanaf vandaag is de vernieuwde app van SamenGezond live! Een app die je dagelijks laat bewegen, eenvoudiger is in gebruik en meer uitdaging biedt. Met de nieuwe app creëren we eindeloze creatieve mogelijkheden om mensen te motiveren die nog niet genoeg bewegen of zelfs aan het begin van hun gezondheidsreis staan. Het Weekdoel-principe is hierin bewezen effectief gebleven en is daarom het hart van de nieuwe app geworden.

Lees meer »

8 maart 2021

Het belonen van gezond gedrag werkt

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van gezondheidsprogramma’s die werken met een financiële beloning in ruil voor gezond of veilig gedrag. Ook SamenGezond heeft in 2020 opnieuw meer mensen geholpen bij het verbeteren van hun gezondheid. Deelnemers waren het afgelopen ‘coronajaar’ bovendien actiever.

Lees meer »

8 maart 2021

SamenGezond heeft de privacy goed op orde

Binnen de app van SamenGezond wordt dagelijks gezondheidsdata vastgelegd. Des te belangrijker dat met deze gegevens ook zorgvuldig wordt omgegaan. De Consumentenbond onderwierp 5 populaire voedingsapps aan een privacytest. SamenGezond had bij de eerste meting al een goede privacyscore.

Lees meer »

7 december 2020

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis zijn de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Wel zijn er kleine veranderingen te zien.

Lees meer »

26 november 2020

Het coronavirus bestrijd je ook van binnenuit

Na veel gelobby van artsen ligt er een nieuw advies van de overheid: werk aan je afweersysteem. Want met beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding slaat het coronavirus minder hard toe. 

Lees meer »

19 november 2020

Bewegen het nieuwe normaal

Hugo de Jonge roept Nederlanders op om bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje te wandelen om gezondheid te versterken. Want meer bewegen levert op korte termijn gezondheidsvoordelen op. SamenGezond speelt hierop in met het Weekdoel. 

Lees meer »

12 november 2020

Oproep tot stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl

In een ondertekende brief wijzen medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders op wetenschappelijk aangetoonde voordelen die een gezondere leefstijl kan opleveren.

Lees meer »

10 november 2020

Miljoen Nederlanders aan de slag met leefstijl als medicijn

Samen met de andere partners in het Lifestyle4Health platform gaan Menzis & SamenGezond onder andere stimuleren dat leefstijl en met name de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) breder wordt geaccepteerd in de zorg.

Lees meer »

22 oktober 2020

Virtueel ‘Half uurtje door je buurtje’ op Wereld Diabetes Dag

Tijdens de Wereld Diabetes Dag op zaterdag 14 november brengt de Bas van de Goor Foundation zoveel mogelijk mensen in beweging. Met SamenGezond wandelen we een Halfuurtje Door Je Buurtje. Want wandelen is gezond, zeker als je diabetes hebt. 

Lees meer »

7 oktober 2020

SamenGezond lanceert nieuwe campagne

We hebben een nieuwtje! Vandaag start de nieuwe campagne van SamenGezond op TV, radio en online. In deze campagne laten we zien dat gezond leven ook gezellig, makkelijk, lekker, afwisselend én voordelig kan zijn. Ben je benieuwd? Bekijk dan hier de eerste commercial.

Lees meer »

6 oktober 2020

Stoppen met roken-webinars even effectief als fysieke sessies

Toen de coronapandemie uitbrak, konden de Allen Carr-bijeenkomsten ineens niet meer doorgaan. Bewegen Werkt is toen overgestapt op de webinar ‘Binnen één dag van het roken af’. En wat blijkt: deze digitale trainingen blijken bijna even effectief te zijn als de fysieke.

Lees meer »

1 oktober 2020

Raad van Advies helpt ambities leefkracht versneld realiseren

De Raad zal als klankbord fungeren op complexe vraagstukken op het gebied van leefkracht, leefstijlgeneeskunde en SamenGezond. “De ambities liegen er niet om,” licht RvA-lid Prof. Dr. Pim Assendelft, hoogleraar preventie in de zorg, toe.

Lees meer »

15 september 2020

SamenGezond & HEMA beweegcampagne van start

Van 14 september tot 1 november voert SamenGezond samen met HEMA een campagne om mensen aan het bewegen te krijgen. In deze periode kunnen deelnemers gratis HEMA-producten verdienen door mee te doen aan het Weekdoel van SamenGezond. 

3 september 2020

'Er moet naast zorgplicht ook gezondheidsplicht in de wet komen'

“Als zorgverzekeraars, de landelijke overheid, gemeenten, zorginstellingen en andere veldpartijen zich enkel blijven richten op betaalbaarheid en beschikbaarheid van met name curatieve zorg -het genezen van lichaam of geest wanneer dat reeds beschadigd is- dan missen we de boot," aldus Menzis CEO Ruben Wenselaar. 

Lees meer »

3 september 2020

'Bewegen is hét antwoord op het coronavirus'

Lang voor corona was er al een pandemie, die van de ‘lichamelijke inactiviteit’. Die kost jaarlijks aan 5,3 miljoen mensen wereldwijd het leven, stelt neurowetenschapper Erik Scherder. 

Lees meer »

8 juni 2020

Zo houd je straks positieve veranderingen vast

Omdat we niet naar kantoor mogen, ontdekken we dat thuiswerken zo gek nog niet is. Omdat we niet uit eten kunnen, besteden we meer aandacht aan de maaltijd thuis. Wat nu als je straks, wanneer de maatregelen verder versoepeld worden, een paar van die goede, nieuwe routines wilt vasthouden?

Lees meer »

28 mei 2020

Hoe coachingsprogramma’s gezond leven tijdens coronacrisis bevorderen

Onderzoek toonde onlangs een verband tussen Covid-19 en leefstijlgerelateerde ziekten aan. Maar juist in crisistijden is het moeilijker om een gezonde leefstijl aan te leren en vast te houden. Investeer daarom in ondersteunende (online) coachingsprogramma’s, adviseert hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers.

Lees meer »

28 mei 2020

Menzis koerst op rookvrij Nederland  

Menzis bekrachtigt de ambitie voor een rookvrij Nederland met concrete stappen: de zorgverzekeraar gaat het partnership aan met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, staat haar verzekerden waar mogelijk bij met stoppen en past Menzis het beleggingsbeleid aan. 

Lees meer »

8 mei 2020

Sportscholen nog steeds dicht: online coaching spoort aan tot gezondere leefstijl

SamenGezond onderzocht wat de sleutel tot succes is van hen die tijdens de coronacrisis voldoende in beweging blijven. Sinds enkele weken dragen gebruikers van de app met hun gezonde leefstijl bij aan goede doelen, waarvoor zij nu al meer dan 18 duizend euro bij elkaar spaarden. 

Lees meer »

23 april 2020

De waarde van gezondheid en de kans van digitaal

Met een gerichte online aanpak en met stevige maatschappelijke maatregelen is de epidemie van leefstijlaandoeningen tot staan te brengen. Dat kan ons nog van pas komen in de verdere strijd tegen de corona-epidemie. 

Lees meer »

23 april 2020

Obesitas risicofactor voor ziekenhuisopname door coronavirus

Het vermoeden dat relatief veel coronapatiënten in het ziekenhuis overgewicht hebben, is nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Een BMI vanaf 30 verdubbelt het risico op een opname in het ziekenhuis bij coronapatiënten jonger dan 60 jaar. 

Lees meer »

21 april 2020

De invloed van een online gezondheidscoach

Als coach van SamenGezond geeft voedingsdeskundige Hanna de deelnemers aan het programma adviezen in de app en per e-mail. Dagelijks werken we toe naar nog betere, mooiere en persoonlijkere coaching, en daar is ze trots op. 

Lees meer »

2 april 2020

Covid-19 toont ook het nut van een gezonde levensstijl

Vooral ongezonde mensen belanden met Covid-19 op de IC. Preventie loont meer dan behandelen, schrijven Remko S. Kuipers en Martijn van Winkelhof. 

Lees meer »

1 april 2020

SamenGezond biedt mensen ook in moeilijke tijden het steuntje in de rug 

Nu veel mensen in Nederland thuis moeten werken, lopen werk en privé letterlijk door elkaar heen. Hoe zorg je voor een goede balans? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart? En voor wie buiten de deur moet werken, hoe ga je om met de bijkomende uitdagingen? 

Lees meer »

16 januari 2020

Preventiemanager Menzis: ingrijpen in leefstijl móet

Preventie vraagt om een nieuwe, brede rol voor zorgverzekeraars. ‘We moeten niet alleen iemand verzorgen wanneer die ziek wordt, maar ook helpen voorkomen dat iemand ziek wordt en ondersteunen bij gezond leven’, zegt Joas Duister, manager preventie bij zorgverzekeraar Menzis.

Lees meer »

3 december 2019

Leefstijlgeneeskunde verdient prominente plek in geneeskundig onderzoek en beleid

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde heeft een bundel gepubliceerd waarmee ze politici, beleidsmakers en zorgbestuurders willen aanmoedigen om leefstijlgeneeskunde een prominente plek te geven in geneeskundig onderzoek en beleid.

Lees meer »

28 november 2019

Overheid kiest voor aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gekozen voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Het logo moet nog wel goed worden aangesloten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Een wetenschappelijk comité gaat hieraan werken. De verwachting is dat Nutri-Score medio 2021 wordt ingevoerd.

Lees meer »

8 november 2019

Andere aanpak hoge bloeddruk scheelt vele sterfgevallen en euro's

In Nederland gaat tussen de 80 en de 100 miljard naar de curatieve zorg. Mensen beter maken die al ziek zijn. Kijken we naar preventie, dan is daar slechts enkele tientallen miljoenen voor beschikbaar. Die verhouding moet keren.

Lees meer »

5 november 2019

Belang van bloeddruk meten wordt onderschat

Vanaf je 40e neemt het risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte toe. Daarom roept de Hartstichting alle 40-plussers op regelmatig de bloeddruk te meten, ook als zij zich gezond voelen. SamenGezond steunt deze campagne van harte.

Lees meer »

24 oktober 2019

SamenGezond beloont wekelijks behalen gezondheidsdoelen

Vanaf deze week start SamenGezond met weekdoelen, zodat fit worden en dat volhouden nog leuker én makkelijk worden. Met weekdoelen daagt iedereen zichzelf uit om gezonder te worden en te blijven. 

Lees meer »