Nieuws en opinie over preventie

&SamenGezond

Covid-19 toont ook het nut van een gezonde levensstijl

Vooral ongezonde mensen belanden met Covid-19 op de IC. Preventie loont meer dan behandelen, schrijven Remko S. Kuipers en Martijn van Winkelhof. 

Lees meer »

1 april 2020

SamenGezond biedt mensen ook in moeilijke tijden het steuntje in de rug 

Nu veel mensen in Nederland thuis moeten werken, lopen werk en privé letterlijk door elkaar heen. Hoe zorg je voor een goede balans? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart? En voor wie buiten de deur moet werken, hoe ga je om met de bijkomende uitdagingen? 

Lees meer »

16 januari 2020

Preventiemanager Menzis: ingrijpen in leefstijl móet

Preventie vraagt om een nieuwe, brede rol voor zorgverzekeraars. ‘We moeten niet alleen iemand verzorgen wanneer die ziek wordt, maar ook helpen voorkomen dat iemand ziek wordt en ondersteunen bij gezond leven’, zegt Joas Duister, manager preventie bij zorgverzekeraar Menzis.

Lees meer »

3 december 2019

Leefstijlgeneeskunde verdient prominente plek in geneeskundig onderzoek en beleid

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde heeft een bundel gepubliceerd waarmee ze politici, beleidsmakers en zorgbestuurders willen aanmoedigen om leefstijlgeneeskunde een prominente plek te geven in geneeskundig onderzoek en beleid.

Lees meer »

28 november 2019

Overheid kiest voor aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gekozen voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Het logo moet nog wel goed worden aangesloten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Een wetenschappelijk comité gaat hieraan werken. De verwachting is dat Nutri-Score medio 2021 wordt ingevoerd.

Lees meer »

8 november 2019

Andere aanpak hoge bloeddruk scheelt vele sterfgevallen en euro's

In Nederland gaat tussen de 80 en de 100 miljard naar de curatieve zorg. Mensen beter maken die al ziek zijn. Kijken we naar preventie, dan is daar slechts enkele tientallen miljoenen voor beschikbaar. Die verhouding moet keren.

Lees meer »

5 november 2019

Belang van bloeddruk meten wordt onderschat

Vanaf je 40e neemt het risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte toe. Daarom roept de Hartstichting alle 40-plussers op regelmatig de bloeddruk te meten, ook als zij zich gezond voelen. SamenGezond steunt deze campagne van harte.

Lees meer »

24 oktober 2019

SamenGezond beloont wekelijks behalen gezondheidsdoelen

Vanaf deze week start SamenGezond met weekdoelen, zodat fit worden en dat volhouden nog leuker én makkelijk worden. Met weekdoelen daagt iedereen zichzelf uit om gezonder te worden en te blijven. 

Lees meer »