Neona (11) leerde haar ouders gezonder te leven

Hele gezin gezond

Neona Verhorik is acht jaar op het moment dat ze vanwege haar overgewicht moet beginnen met GO! Gezond Onderweg, een project dat jongeren helpt afvallen. Anders eten, sporten; echt gezellig was die beginperiode niet in Huize Verhorik. Maar inmiddels is Neona een slanke tiener van elf en zijn ook haar ouders André en Debby een stuk gezonder gaan leven.

De schoolarts was onverbiddelijk: Neona was veel te zwaar. Op het randje van obesitas zelfs. Ze was toen 8 jaar oud, 1.42 meter lang, 49,9 kilo zwaar en had een BMI (een getal dat aangeeft of het gewicht in verhouding staat tot de lichaamslengte) van 24,8. Veel te hoog voor een meisje van haar leeftijd.

Moeder Debby was bezorgd. "Mijn man André en ik zijn zelf ook best wat gezet. Ik wist dus dat Neona aanleg had om dezelfde kant op te gaan. Daarom koos ik in de supermarkt juist alleen de light-producten. Maar dat ook die tjokvol vetmakende ingrediënten zitten, wisten we niet."
 

Begeleiding naar een gezonder en actiever leven

Die les leerde het gezin pas toen Neona door de schoolarts werd doorverwezen naar het toen nog gloednieuwe GO! Gezond Onderweg. Een project dat in 2014 in de Arnhemse wijk Malburgen van start ging. Een kindergezondheidscoach zou ouders en kind de komende twee jaar begeleiden naar een gezonder en actiever leven.

Aanvankelijk zagen Debby en André dat totaal niet zitten. Debby: "Ik wilde niet dat een of andere betweter ons eventjes zou komen vertellen wat wel en niet mocht, hoe we moesten eten, hoe we moesten leven eigenlijk."
 

Slanker zijn als grote droom

Maar al tijdens het eerste gesprek ontdooide ze wat. "Marjolein, onze toegewezen coach, sprak vooral Neona aan. En zij was eigenlijk direct enthousiast. Alsof er een knop om ging in haar hoofd. Wat bleek? Op school werd ze soms best gepest vanwege haar overgewicht. Slanker zijn was haar grote droom."

Desondanks waren die eerste twee weken van het programma loodzwaar. Snoepjes of vette traktaties; Neona mocht ze van het ene op het andere moment niet meer. Dat werd dus huilen en er toch om zeuren. Afkickverschijnselen noemt vader André het.

 

Gewoon doorzetten

Ondanks de 'opstartproblemen' zette Neona door. De wens om slanker en gezonder te worden, en niet meer gepest te worden met haar overgewicht, was groter dan de irritatie ineens geen snoep meer te mogen eten en te moeten sporten.

Na verloop van tijd werd het meer een gewoonte. Neona wijdde zelfs haar spreekbeurt aan het project. Daarin vertelde ze klasgenoten onder andere dat ze voortaan geen ongezonde snacks meer mocht aannemen tijdens verjaardagen. En als ze dan toch eens een zakje chips in haar handen geduwd kreeg, bewaarde ze die trouw tot haar volgende 'snackmoment'.
 

Hele gezin gezond

Haar ouders vonden het enorm dapper. Ze raakten uiteindelijk zo geïnspireerd dat ze ook hun eigen leven drastisch veranderden. André: "We rookten allebei, maar zijn daarmee gestopt om Neona het goede voorbeeld te geven. Ook gooiden we ons eetpatroon op de schop. Minder pizza en friet en meer volkorenbrood, groenten en fruit."

Maar vooral Neona, die voorheen nooit sportte, floreerde. Ze ontdekte dat sport ook leuk kan zijn. Inmiddels een jaar 'uitbehandeld' gaat ze nog altijd drie keer per week naar korfbaltraining. Ook drinkt ze intussen vooral water en ranja; niet langer de suikerrijke glaasjes Taksi en ijsthee zoals voorheen.

Debby, ietwat geëmotioneerd: "Pas wanneer ik haar voor- en-na foto’s terugkijk, wordt duidelijk welke impact bewegen en goede voeding heeft op de ontwikkeling van een kind. Neona is nu écht een slanke den. Om jaloers op te worden. Maar beter nog, ze voelt zich stukken lekkerder in haar vel zitten."

Beeld: NU.nl / Iris Planting