Tips voor een dag zonder stress

5 tips van trainer Eveline Brandt

Stress kan best fijn zijn, houdt je lekker aan de gang en geeft je een goed gevoel als je je deadline haalt. Maar te veel stress is ongezond. Gedurende de dag bouwt ons stressniveau zich op, dus zorg dat dit af en toe weer kan afnemen! Journaliste en mindfulnesstrainer Eveline Brandt geeft tips. 

Begin je dag aandachtig

Wie het bed uit springt, op de automatische piloot onder de douche stapt, snel wat koffie wegklokt en tegelijkertijd de smartphone checkt, zet daarmee de – gehaaste – toon voor de dag. Zet liever de wekker iets eerder en zet die automatische piloot uit! Een mooi begin van de dag kan een meditatie-oefening zijn: rustig en aandachtig je ademhaling volgen, gedurende 10 of 20 minuten. Heb je hiervoor geen tijd, doe dan je dagelijkse handelingen met meer aandacht. Voel bewust het warme water van de douche, ruik de shampoo en denk nog niet aan je to-do-list. Drink de koffie met aandacht - zónder krant of telefoon ernaast. Je zult zien, je zet een heel andere toon en die kan je hele dag doorklinken.

Neem een adempauze (driemaal!)

Omdat stress zich gedurende de dag langzaam opbouwt, moeten we zorgen voor een soort ‘ventiel’. Dat kunnen we een paar keer dag openzetten waardoor de stress kan wegvloeien. Doe dit óók tijdens de maalstroom van je dagelijkse bezigheden! Die maalstroom gaat toch wel door, wij zijn zelf de enigen die kunnen beslissen daar af en toe uit te stappen. Volg, desnoods achter je bureau, 3 minuten met aandacht je ademhaling. En doe dit, jawel, driemaal daags. Dat is 9 minuten, wat echt niet zo lang is als preventie van stressklachten. Het geeft je letterlijk een adempauze, een pas op de plaats. Bekijk ook deze 4 ademhalingsoefeningen tegen stress.

Vergeet het lichaam niet

De meesten van ons in het Westen zijn echte ‘hoofdmensen’.  We werken vaak met ons hoofd: achter de computer, voor de klas of in de vergadering. We verkeren verder ook veel in dat hoofd: we plannen, analyseren, piekeren en tobben. En het lichaam? Dat bungelt er, als een soort verwaarloosd gebied, vaak maar een beetje bij. Het lichaam geeft echter de hele dag signalen! Dat het te moe wordt, of te gespannen, dat het pijn heeft of een pauze wil. Ga daar meer naar luisteren en zorg voor je lichaam. Doe wat milde yoga, eet met aandacht en doe thuis wat oefeningen.

Probeer stress niet te ‘dempen’

We kunnen beter op een gezonde, rustige manier de stress in ons leven wat laten wegvloeien dan dit dempen met allerlei gewoontegedrag. Je weet zelf wel hoe je dat soms doet: misschien pak jij de chocolade, de fles, de afstandsbediening of een andere vluchtroute. Doe dit niet te vaak, want de stress verdwijnt er misschien tijdelijk door, maar niet langdurig noch op een gezonde manier. Bovendien krijgen we zo er nog een probleem (plus stress!) bij: we kunnen niet meer zonder die bonbons, wijn of televisie…

Meer mindfulness vanuit huis

Smaakt dit naar meer en wil je vanuit huis nog meer met mindfulness aan de slag, lees dan hier nog meer tips.

Eveline Brandt heeft als journaliste talloze artikelen geschreven over gezondheid en gezondheidszorg, psychologie en psychiatrie, medische wetenschap en ethiek. Daarnaast is zij eigenaar van het Centrum voor mindfulness Leiden.