Een week lang niet multitasken

Blogger Michèle multitaskt even niet

Multitasken is geen goed idee, zo blijkt uit onderzoek. Het vraagt meer energie dan nodig, en de productiviteit neemt af. Ook maken we eerder fouten. Journaliste Michèle ging de uitdaging aan: een week lang niet multitasken. Wat levert het op?

Uit nieuw onderzoek (2017) blijkt nu echt dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Bij een groep van 82 gezonde mannen en vrouwen van 18-80 jaar oud werd het vermogen om meerdere dingen tegelijk te doen getest. Bewegend op een loopband lieten de onderzoekers hen ingewikkelde verbale opgaven maken. Vrouwen onder de 60 kwamen beter uit de test en dat ligt volgens de onderzoekers aan het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon zou het voor vrouwen makkelijker maken om een hersengebied voor meerdere dingen tegelijk te gebruiken. Als vrouwen in de overgang zijn geweest verdwijnt die vaardigheid. 

Uitzondering op de regel

Ik ben, als vrouw zijnde, een uitzondering op de regel en heb dat ook altijd hard geroepen. Als ik ergens geconcentreerd mee bezig ben en iemand begint tegen me te praten kan ik niet snel schakelen. Lopend eten gaat mij niet makkelijk af en werken met een bliepende telefoon omdat er berichtjes binnenkomen maakt me erg onrustig. Toch bleek, nu ik de uitdaging aanga om een week niet te multitasken, dat ik het veel vaker doe dan gedacht. Iets wat mij vooral saboteert in mijn (werk)productiviteit.

Multitasken is trouwens eigenlijk niet helemaal de juiste term, officieel kan niemand precies op hetzelfde moment 2 dingen tegelijk doen. Uit onderzoek van gedragswetenschappers van de Warwick Business School (2013) blijkt namelijk wat het brein precies doet als we aan het multitasken zijn: de hersenactiviteit springt steeds heen en weer van het ene naar het andere gebied. Multitasken bestaat dus niet, maar bij sommige activiteiten zoals autorijden en bellen of radio luisteren, gaat het wisselen tussen hersengebieden zo snel dat het lijkt alsof we die dingen tegelijk doen. Dat vele schakelen kost echter wel heel veel energie.

Oeps… meer multitasken dan ik dacht

Op dag 1 kom ik mezelf meteen keihard tegen. Ook al heb ik het geluid van mijn telefoon bijna altijd uit staan, ik word me er nu bewust van hoe vaak ik die telefoon toch even wil pakken om te kijken of er een bericht is, terwijl ik aan het werk ben. Ook laat ik mijn e-mail onder het werken meestal aanstaan en krijg ik voortdurend pop-up-meldingen onderin mijn scherm die toch behoorlijk afleiden. Ik kijk een filmpje op YouTube onder het koken en blader een tijdschrift door terwijl er een serie aanstaat. Oké, deze week wordt uitdagender dan ik dacht!

Al dit multitasken, ofwel snel schakelen met je brein, is geen goed plan. Dat heb ik niet zelf bedacht, dat hebben wetenschappers onderzocht. Zo stelt ook Theo Compernolle, in het boek Ontketen je brein. Je verliest informatie als je aan het multitasken bent. Denk maar aan een e-mail afhandelen terwijl je in een vergadering zit of als je naar 2 gesprekken tegelijk probeert te luisteren. We denken vaak dat we dat prima kunnen omdat onze hersenen de ‘gaten’ gaan invullen. Kortom, we vullen zelf in wat we denken te horen en staan er niet bij stil dat dit vaak niet klopt. Het brein raakt overbelast bij meerdere taken waarbij we concentratie nodig hebben, en hierdoor maken we eerder domme fouten. 

Ik ga de voordelen zien

Op de helft van de week begin ik al te wennen aan het feit dat ik maar 1 ding tegelijk doe en begin ik daar zelfs de voordelen van in te zien. Mijn werk is sneller af omdat ik in blokken werk van steeds een productief uur met een paar minuten pauze ertussen. In het uur is al mijn focus bij het werk en staat mail, geluid van mijn telefoon, internet en social media uit. In de pauze ertussen ga ik even bewegen, haal ik wat drinken en kijk ik even op mijn telefoon of er iets belangrijks is (zonder te verzanden in berichten van sociale media sites, dat komt einde van de dag wel). Whatsapp berichten beantwoord ik ook niet meteen, maar daar neem ik einde van mijn werkdag even de tijd voor. Ik kan eigenlijk niet geloven hoeveel productiever mijn dag op deze manier is en hoeveel werk ik deze dagen heb afgekregen.

Moeilijke momenten!

Een lang stuk in de auto is eigenlijk ook heel meditatief zonder te bellen, fijn om even alleen met mijn eigen gedachten te zijn. Wat ik het moeilijkste vind: alleen eten. Deze week waren er een aantal momenten dat ik geen gezelschap had tijdens het eten en normaal zet ik dan lekker een aflevering van een serie aan of kijk ik wat filmpjes op YouTube. Nu was ik alleen met eten bezig en aan het begin vond ik dat heel saai. Toch heeft ook dat me veel opgeleverd. Het is heel mindful en einde van de week voelde ik weer veel makkelijker wanneer ik genoeg gegeten had, in plaats van dat ik gedachteloos mijn hele bord leegeet omdat ik met mijn aandacht bij die serie ben.

Ook al is een beetje multitasken af en toe echt prima te doen, ik moet toegeven dat deze week mij veel rust heeft opgeleverd. Ik had minder vaak het gevoel dat ik ‘haast’ had en minder vaak een gevoel van stress en ‘druk zijn’. En dat vind ik toch wel wat ‘multitask-minderen’ waard.  

Tips

1. Probeer op je werk minder te multitasken en doe maar 1 ding tegelijk, met je volle aandacht. Wanneer die ene taak is afgerond, begin je pas aan de volgende.

2. Zet e-mail, telefoon en internet uit en spreek met jezelf af dat je alleen op vaste tijden e-mail afhandelt en telefoontjes beantwoordt. Voel je de verleiding opkomen om iets anders te gaan doen? Adem dan even diep in en richt je aandacht weer op de taak waar je mee bezig was. Je traint zo je concentratie waardoor je op den duur langer je aandacht bij één ding kunt houden.

3. Ben je afgeleid door allerlei gedachtes, zoals niet vergeten om brood te kopen straks of niet vergeten dat je zoon vandaag van voetbal gehaald moet worden, schrijf het dan even op een papiertje en leg het verder opzij. Dat zorgt voor rust. 

 
  • T Killeen, C.S.Easthope et al. Increasing cognitive load attenuates right arm swing in healthy human walking, 2017 DOI: 10.1098/rsos.160993
  • RSOS
  • WBS 
  • Theo Compernolle, Ontketen je brein: hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen, 2014. Uitgeverij Lannoo.