Minder alcohol drinken

Tips om te minderen of te stoppen


Geen of minder alcohol drinken is goed voor je immuunsysteem. En voor de kwaliteit van je slaap. Maar vaak is drank zo’n gewoonte geworden, dat het lastig is om te minderen. Deze tips helpen je op weg. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Hoe kan ik het beste stoppen met alcohol?

Vaak is alcohol drinken zo’n gewoonte geworden, dat het lastig is om te minderen of om er helemaal mee te stoppen. Zorg dat je gemotiveerd bent om je gedrag te veranderen, daarmee vergroot je de kans van slagen. Een maand stoppen met alcohol, zoals bij Dry January, is vooral effectief omdat het je helpt bij het doorbreken van je patroon. Je wordt je bewuster van hoeveel je drinkt als je een maand ‘nee’ zegt tegen alcohol. De effecten op je gezondheid? Je voelt je onder andere fitter, slaapt beter, raakt de kerstkilo’s gemakkelijker kwijt en ook je cholesterolgehalte en leverfunctie verbeteren. Lees ook het ervaringsverhaal van André.

Wat zijn tips om minder alcohol te drinken?

Minder alcohol gaat makkelijker als je met jezelf afspraken maakt die bij jou passen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen nog maar drinkt als je met iemand samen bent. Of alleen nog maar op zaterdag en zondag. Ongemerkt drink je misschien toch wat meer dan je zou willen. Door eens op te schrijven hoeveel en hoe vaak je alcohol drinkt, maak je je gebruik inzichtelijk. En dat maakt het dan weer makkelijker om afspraken met jezelf te maken. Je hebt dan een beter idee van wat je kunt veranderen om te minderen met alcohol.

Wat zijn de effecten van stoppen met alcohol?

Is alcohol nu wel of niet goed voor je? De Gezondheidsraad heeft alle voors en tegens op een rijtje gezet. En daaruit is het nieuwste advies gekomen: drink liever geen alcohol en als je al drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Het lijkt er op dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) de kans op hart- en vaatziekten en dementie verkleint. Maar dit weegt niet op tegen het risico op andere ziekten die je kunt krijgen door het drinken van alcohol. Een periode helemaal geen alcohol is sowieso een aanrader voor je gezondheid. De lever krijgt dan de ruimte om te herstellen en is beter in staat om naast alcohol andere gifstoffen af te voeren. Ook zijn er aanwijzingen dat het goed is voor je immuunsysteem. En voor de kwaliteit van de slaap. De REM-fase wordt beter en je wordt fitter wakker.