Mexicaanse schotel met peulvruchten

Boordevol eiwitten en vezels

Peulvruchten zijn in trek dit jaar. En dat is niet zo vreemd, ze zijn namelijk super gezond. Peulvruchten zijn de bonen en zaden van een, zoals de naam al verklapt, peul. Hieronder vallen kikkererwten, bruine en witte bonen, kidneybonen etc. In de winkel vind je ze in blik, of gedroogd. Het voordeel van ingeblikte bonen is dat je ze niet meer hoeft te koken. Gedroogde bonen kosten wat tijd om klaar te maken, maar zijn wel goedkoper.

Deze schotel bevat onder andere kidneybonen. Kidneybonen vallen onder peulvruchten. Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, dit houd je bloedvaten gezond. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten en vezels. Erg gezond dus!

Ingrediënten 2 personen (20 minuten)

400 g Kidneybonen
180 g Mais
2 st Rode ui
1 st Puntpaprika
2 st Tomaat
2 tl Cajunkruiden
1 st Avocado

Zelf toevoegen
1 el Bakolie
2 el Soja yoghurt (of yoghurt)
1 el Olijfolie extra vierge
Peper

Allergie informatie
soja, peulvruchten, mais

Een goede plantaardige eiwitbron

Als vegetariër en veganist is het belangrijk om genoeg eiwit binnen te krijgen. De boontjes zijn een goede plantaardige eiwitbron en prima geschikt voor een plantaardig dieet. Daarbij bevatten peulvruchten veel vezels. Deze stof zorgt ervoor dat je lang verzadigd blijft en dat je stoelgang goed verloopt. Dus, heb je regelmatig last van je darmen? Vervang bij de avondmaaltijd je stukje vlees eens door een opscheplepel bonen.

Bereidingswijze

1. Spoel de kidneybonen en mais af in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken.
2. Pel de ui en snijd in ringen. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in smalle reepjes. Was de tomaat en snijd daarna in kleine blokjes.
3. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de bonen en mais toe en bak voor 5 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met de cajunkruiden en peper.
4. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en haal het vruchtvlees eruit. Prak de avocado met de soja yoghurt en olijfolie extra vierge tot een sausje. Breng op smaak met peper.
5. Serveer de Mexicaanse schotel met de avocado saus.

Tip: Ook erg lekker met verse koriander en limoensap.

Voedingswaarden
energie (kcal) 521 kcal/ vet 29 g, waarvan verzadigd 4 g/ koolhydraten 40 g, waarvan suikers 18 g/ vezels 18 g/ eiwitten 18 g/ zout 0.9 g