Mensen helpen

Klaarstaan voor een ander

Sta jij graag klaar voor anderen of wil je een handje helpen, maar weet je niet hoe? Lees verhalen van andere vrijwilligers, doe inspiratie op of doneer aan een goed doel. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Hoe kun je andere mensen helpen?

Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel. Daarbij geeft het afwisseling in je leven en je voelt je betrokken bij de samenleving. Gemiddeld besteden vrijwilligers 4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk. Koken, lesgeven, bomen knotten, klussen, spelletjes doen, de mogelijkheden zijn ongekend. In bijna alle grote steden van ons land zijn wel vrijwilligerscentrales te vinden.

Wat levert vrijwilligerswerk je op?

De motivatie om vrijwilligerswerk te doen is voor iedereen anders. Ook is er een groeiende groep mensen die naast hun drukke baan en gezin meer zingeving zoeken en iets goeds willen doen voor een ander. De beloning is vaak voor iedereen gelijk: het geeft voldoening, het is waardevol, je leert ervan en je ontmoet gelijkgestemden.

Hoe kun je geven aan een goed doel?

Er zijn meer manieren om je in te zetten voor anderen. Eenvoudig door een donatie te doen aan een goed doel, of door in actie te komen voor een goed doel. ‘Klimmen tegen MS’ is daar een voorbeeld van. Jaarlijks fietsen en wandelen duizend mensen naar de top van de Mont Ventoux. Ze doen mee aan ‘Klimmen tegen MS’, om geld in te zamelen voor de bestrijding van deze ziekte.

Steptember is nog zo’n voorbeeld, dat vindt plaats gedurende de hele maand september. Deelnemers lopen 28 dagen lang elke dag 10.000 stappen en laten zich hiervoor sponsoren. Het geld wordt ingezet voor mensen met Cerebrale Parese (CP). CP is een hersenaandoening, die bij 1 op de 400 kinderen in het eerste levensjaar wordt vastgesteld. Bewegen kost hen veel moeite, als gevolg van een hersenbeschadiging.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Benieuwd naar wat jij zou kunnen doen? Laat je inspireren door ervaringsverhalen en tips op SamenGezond