Meer zelfvertrouwen

Steviger in je schoenen met praktische tips

Wist je dat je je zelfvertrouwen simpelweg een zetje kunt geven door je borst en schouders breed te maken en je rug te rechten? Is er bij jou wel wat meer voor nodig, kijk dan naar onze tips. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Log in bij SamenGezond. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

background

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Dat regelmatig bewegen goed voor je is, is vast geen nieuws. Maar wist je dat beweging ook belangrijk is voor je mentale gezondheid? Bewegen vermindert stress en vergroot je zelfvertrouwen. Als je veel beweegt, en daarnaast gezond eet, blijf je makkelijker op gewicht. Misschien val je zelfs af. Je maakt meer spiermassa aan en verbetert je houding. Ook stimuleert beweging de doorbloeding van je huid waardoor je meer kleur krijgt op je gezicht. Kortom: je ziet er beter uit. Daardoor voel je je beter over jezelf en dat straal je uit. Zo vergroot bewegen je zelfvertrouwen. Mooi meegenomen: meer zelfvertrouwen vermindert stress en sombere gevoelens.

Meer zelfvertrouwen: nieuwe ervaringen opdoen

Een leuke nieuwe ervaring geeft je vaak energie, maar daarvoor moet je wel uit je comfortzone stappen. Als je merkt dat angst voor het onbekende je tegenhoudt in het leven, zet dan kleine stappen in de richting van een verandering of nieuwe ervaring. Ga stap voor stap op weg naar je doel en bouw zelfvertrouwen op. Verlang je naar een eigen bedrijf? Kun je beginnen met een dag minder werken zodat je die dag iets voor jezelf kunt opstarten en het zo langzaam uit kan bouwen? Wil je graag piano spelen? Kun je één proefles gaan doen bij een muziekschool zonder verwachtingen? Als je een stap hebt gezet, heb je al meer vertrouwen dat stap twee ook lukt en zo ga je voort.

Meer zelfvertrouwen: verbeter je houding

Voel je je onzeker en zenuwachtig omdat je een presentatie moet geven? Dan kun je simpelweg je zelfvertrouwen een zetje geven door je borst en schouders breed te maken en je rug te rechten. Probeer maar eens wat er gebeurt als je dit bewust doet. Je merkt dat je je zekerder voelt van jezelf, je neemt letterlijk meer ruimte in, het is een soort dominante lichaamshouding. En anderen merken dat ook op: ze denken dat je meer zelfvertrouwen hebt als je met een rechte, brede rug door het leven gaat. Let ook eens wat vaker op de positie van je voeten en benen. Door je voeten en benen strak tegen elkaar te plaatsen, neem je weinig ruimte in en suggereer je een gevoel van angst. Iemand die zich zeker voelt van zichzelf, zet zijn voeten verder uit elkaar. Ben je onzeker, dan kun je dat gevoel verminderen door die positie te imiteren en jezelf ‘groter’ maken.