Rust in je hoofd?

5 tips om jezelf weer op te laden

In de lente krijgen we weer zin om de bezem door het huis te halen voor een fris en opgeruimd gevoel. Zo’n grote schoonmaak kan ook in je hoofd. Het levert je meer rust op, ruimte voor creativiteit en frisse nieuwe ideeën. Hoe pak je het aan? 5 effectieve tips voor meer rust in je hoofd.

1. Durf te kiezen

Ben je geneigd om veel dingen tegelijk te doen? Vaak doe je ze dan allemaal een beetje, en dat zorgt voor een vol en onrustig hoofd. Wanneer je minder tegelijk doet, heb je meer ruimte om de dingen die je wél doet beter te doen. En bedenk: veel van wat we doen is eigenlijk niet eens zo heel belangrijk en soms doen we ze niet voor onszelf, maar voor anderen. Het advies: maak keuzes, durf vaker ‘nee’ te zeggen en creëer daarmee een overzichtelijke agenda en meer rust in je hoofd.
 

2. Word je er wel blij van?

Maar hoe beslis je wat je kiest en wat je laat gaan? Wat je prioriteiten zijn en waar je jouw kostbare tijd aan wilt besteden? De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft een succesvolle methode ontwikkeld die draait om de vraag: word je er blij van? Oftewel: does it spark joy? En dit gaat zeker ook op voor de dingen die wel of juist niet in jouw agenda terechtkomen. Natuurlijk moeten sommige dingen écht, maar voor de overige zaken is het goed om het alleen te doen als je hart er een sprongetje van maakt.
 

3. Stop met multitasken

Corinne Sweet stelt in haar Ontpieker Boekje dat het belangrijk is om te leren maar één ding tegelijk te doen. Leren om je te concentreren op datgene waar je op dit moment mee bezig bent, zonder je druk te maken over wat je straks nog allemaal moet of wil doen. Probeer je alleen te richten op het hier en nu en alleen bezig te zijn met wat je op dit moment doet, ieder moment opnieuw. Oefening baart kunst, maar het levert al snel meer rust in je hoofd op.
 

4. Neem 5 minuten pauze

Ben je aan het piekeren, druk of gestresst? Neem dan een paar minuten pauze en haal een aantal keer diep adem. In door je neus en uit door je mond, tot diep in je buik. En doe de volgende oefening: ga bij het raam staan en verleg je aandacht naar de horizon. Concentreer je op je ademhaling en laat nieuwe perspectieven op je afkomen. Ontspan je ogen en verruim je blik. Doe dit een paar minuten lang. Voor je het weet heb je weer overzicht en ervaar je meer rust in je hoofd. 
 

5. Zorg goed voor je lichaam

Als je minder last wilt hebben van spanning, zorgen, piekeren of zelfs angst, zorg dan goed voor je lichaam. Lichaam en geest werken samen en dus hebben lichaamsbeweging en voeding een grote invloed op hoeveel rust we wel of niet voelen. Meer bewegen is een effectieve manier om te ontstressen en dat zorgt voor rust in je hoofd. Cafeïne, alcohol, nicotine en suiker zijn producten die je juist onrustig maken dus probeer deze, zeker op dagen dat je een vol hoofd hebt, te verminderen.
 

Hoeveel stress ervaar jij? Doe de test!

Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is.

Doe de stresstest

 
  • Minimalisme, Leef een betekenisvol leven, Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) 
  • Spark Joy, Een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen, Marie Kondo (Uitgeverij Lev)  
  • Het ontpieker boekje, Oefeningen voor kalmte waar je ook bent, Corinne Sweet (Uitgeverij Unieboek Het Spectrum).
  • Pauze, Soms moet je stoppen om verder te gaan, Danielle Marchant (Uitgeverij Altamira)