Meer bewegen

Makkelijker dan je denkt!

Bewegen is gezond. Wil je meer bewegen? Hieronder vind je interessante artikelen, leuke producten en bruikbare tips die je helpen om vaker te bewegen.

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen!

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Waarom is bewegen belangrijk? 

Het is algemeen bekend dat beweging goed is voor je gezondheid. Toch lukt het niet altijd om per elke dag voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Het is wel belangrijk om gezond en verantwoord te bewegen. Maar waarom is bewegen belangrijk? Bewegen houdt je actief en gezond. Door regelmatig te bewegen voel je je fitter doordat je conditie verbetert. Bovendien helpt lichaamsbeweging je, in combinatie met gezond eten, bij het afvallen. De hele dag zitten is voor niemand goed. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, de kans op obesitas, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden. Toch is extreem of intensief sporten niet nodig om fit en gezond te blijven. Simpelweg minder zitten en door de dag heen actiever zijn, is het beste voor je gezondheid.

Samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen werkt SamenGezond dagelijks om mensen meer in beweging te brengen. Dat doen we door kennis, tips & adviezen te bieden op het gebied van bewegen en sport. Met het Weekdoel motiveert SamenGezond mensen meer te gaan bewegen en het ook vol te houden.

Hoeveel minuten per dag moet ik bewegen per dag?

Volgens de Nederlandse norm (2017) voor 'gezond bewegen' moet je 2,5 uur per week matig intensief bewegen, verspreid over meerdere dagen. 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Alles waar je hart sneller van gaat slaan is goed. Bijvoorbeeld 30 minuten per dag wandelen, fietsen, hardlopen en traplopen vallen alvalt onder deze norm van beweging. Met een simpele wijziging in je patroon heb je deze 30 minuten beweging zo te pakken. Maar voorkom ook dat je te veel stilzit. Om te sporten hoef je ook niet per se elke week naar de sportschool, je kunt ook thuis gezond sporten. Vaak zijn er online wel oefeningen te vinden die je makkelijk thuis kunt doen. Ook hebben we de feiten en fabels over bewegen voor je uitgezocht, je hoort het in deze podcast met Vivienne van den Assem. 

Welke sport past bij mij? 

Iedereen kan sporten, het is niet leeftijdsgebonden. Kinderen kunnen vaak al vroeg kennis maken met verschillende sporten. Voor de allerkleinsten in de vorm van bijvoorbeeld peuterdans en op school door het bewegingsonderwijs. Beweging speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Ook is er sport en spel voor ouderen. Bijvoorbeeld bewegen op muziek, yoga en ouderengym. Voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het gezond ouder worden.

Soms kan je wel wat hulp gebruiken om meer te bewegen. Misschien wil je wel beginnen met hardlopen of heb je coaching nodig om het regelmatig bewegen vol te houden. Daarom is er SamenGezond. Start vandaag nog jouw eerste Weekdoel.

Download de app