Wat je moet (w)eten als je meedoet met een sportevenement

5 eet- en drinktips

Als je houd van sportevenementen, dan is de keuze reuze. Lange-afstandswandelingen, marathons, triatlons, mud-runs en wielertourtochten. Wat eet en drink je vóór, tijdens en na zo’n inspanning?

Ontbijt stevig

Een stevig ontbijt boordvol eiwitten en vetten zorgt ervoor dat in je lichaam beetje bij beetje de energie wordt vrijgemaakt, gedurende een lange tijd. Volle kwark met fruit en noten, havermoutpap met vers fruit, roerei met tomaat en volkorenbrood …je kunt er lang op door. Neem het ontbijt zeker 1 uur voordat je start met de inspanning, anders ligt het wat zwaar op de maag.

Drink vooral water

Water is en blijft de beste dorstlesser tijdens het sporten. De meeste mensen hebben geen sportdranken nodig. Alleen als je langer dan 1 uur intensief gaat sporten, kan een sportdrank handig zijn. Op grote sportevenementen wordt vaak water uitgedeeld aan deelnemers, maar neem zelf ook een bidon met water mee.

In je rugzak: krentenbollen of mueslibollen

De koolhydraten uit het meel en uit de rozijnen geven je de noodzakelijke energie om de langdurige inspanning vol te houden. Omdat het een lichte maaltijd is, zullen je maag en darmen niet zo snel opspelen.

Je beste vriend: bananen

Aan de voet van de Zevenheuvelenweg bij Nijmegen worden vaak bananen uitgedeeld aan de lopers van de Vierdaagse. Handig, want zo’n banaan eet gemakkelijk weg en de suikers uit een banaan komen snel je lichaam in zonder dat zonder dat het zwaar op de maag ligt. Zo houdt ‘de man met de hamer’ zich nog even gedeisd.

Geniet van je rust met een ei

Kom je over de finish, dan hebben je spieren eiwitten nodig om te herstellen. Eiwitrijke producten zoals een ei, maar ook een schaaltje kwark, een milkshake of een smoothie op basis van yoghurt zijn prima om de eiwitten weer aan te vullen.