Mantelzorg

Tips voor jou als mantelzorger

Als mantelzorger komt er veel op je af en loop je een verhoogd risico op overbelasting. Hoe vind je een goede balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf? Lees hoe anderen dit doen of krijg tips. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Wat is mantelzorg?

Veel mensen krijgen vroeg of laat in hun leven te maken met (langdurige) zorg voor een naaste. Zo kan de zorg gaan naar een dementerende vader, een partner met een ernstige ziekte, een gehandicapt kind of een depressieve vriend. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd.

Geen enkele situatie is hetzelfde. Zorgen voor iemand die dicht bij je staat, vinden we vaak vanzelfsprekend. Het geeft voldoening, maar kan zowel lichamelijk als psychisch belastend zijn voor diegene die zorgt: de mantelzorger. Goed voor jezelf zorgen is daarom een voorwaarde om de zorg voor anderen vol te kunnen houden. Lees hoe John zorgt voor zijn demente moeder.

Meer informatie over wat mantelzorg is, wat de invloed is op je eigen leven en wat komt er bij kijken vind je in de Wegwijzer Mantelzorg van mantelzorg.nl. Hierin vind je antwoorden op de vragen die je kunt hebben als je zorgt voor een naaste. Er kan veel op je afkomen.

Mantelzorger? Voorkom overbelasting

Het werk van de mantelzorgers moet niet onderschat worden. Vaak nemen zij de zorg onbewust op zich en wordt het steeds vanzelfsprekender, maar ook steeds zwaarder. Lees bijvoorbeeld dit verhaal van 2 mantelzorgers.

De online zelfhulp module Mantelzorg is ontwikkeld voor mantelzorgers die zoeken naar de balans tussen ‘zorgen voor een ander’ en ‘zorgen voor jezelf’. De inhoud van deze module is ontwikkeld door experts op dit thema, met betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. Deze module biedt mantelzorgers handvatten om mentaal gezond te blijven. In deze module kun je zelfstandig en anoniem aan de slag met tips en oefeningen om op eigen kracht de balans te vinden in de zorg voor een ander én het zorgen voor jezelf. Je kunt je ook laten inspireren door de persoonlijke verhalen van een andere mantelzorgers.