Makkelijk: Mediteren in 5 stappen

Leer je op één ding te concenteren

Wie het dagelijks doet kan het beamen: mediteren heeft een positief effect op je geestelijke en fysieke gezondheid. Het zorgt voor meer innerlijke rust en balans. En gelukkig hoeft dat helemaal niet veel tijd te kosten. Mediteer mee via vijf makkelijke stappen. 

1. Oase van rust

Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Een plek zonder al te veel rommel om je heen. Misschien wel een hoek in huis die je daar speciaal voor inricht met een kussen en kaarsjes. Als je elke keer dezelfde plek gebruikt, zal je mind onbewust weten wat de bedoeling is waardoor je extra snel en heel makkelijk kunt ontspannen.  
 

2. Volg je adem 

Mediteren is een vaardigheid die je gewoon kunt leren, net zoals autorijden. Als je net met mediteren begint is het gemakkelijker om een techniek te volgen, zoals het volgen van je ademhaling. Je telt vijf seconden terwijl je inademt, telt vervolgens vijf seconden met ingehouden adem en daarna vijf seconden bij de uitademing, en begint weer opnieuw.
 

3. Wat te doen met al die gedachten?

Gedachten blijven voorbijkomen, ook tijdens het mediteren. We hebben dan ook 60.000 tot 80.000 gedachten per dag… Dat je tijdens het mediteren buiten het verkeer hoort, dat je vermoeidheid voelt en dat je werkdag in vlagen voorbij komt, hoort er ook allemaal bij. De kunst is om er niet helemaal in op te gaan. Merk je gedachten op en breng je aandacht vervolgens weer terug naar je ademhaling.
 

4. Zee geluiden of stilte

Er zijn verschillende apps waarbij je kunt mediteren met relaxte zee-, regen- of vogelgeluiden op de achtergrond. Dit kan heel handig zijn als je net begint met mediteren, omdat je dan wat makkelijker ontspant. Heb je liever stilte? Dan kun je via deze apps of direct op je smartphone ook gewoon een timer aanzetten en in stilte mediteren.
 

5. Het hoeft niet lang te duren

Je hoeft gelukkig niet uren stil te zitten om de voordelen van meditatie te ervaren, zo blijkt. Zelfs met vijf tot tien minuten per dag kun je al genieten van de vele positieve effecten op je mind & body.
 

Meditatie levert je veel op 

We leven in een tijd van sociale media, technologische innovaties en multitasking. De keerzijde daarvan is dat we ons bijna niet meer op één ding tegelijk kunnen focussen. Meditatie geeft meer rust omdat je juist wel leert om je op één ding te concentreren. Zo lukt het je gedurende de dag ook steeds makkelijker om je met maar één ding bezig te houden, in plaats van met honderd dingen tegelijk. Maar ook de voordelen voor de gezondheid zijn groot. Regelmatig mediteren zou helpen je immuunsysteem sterker te maken, kan helpen  bij darmproblemen, chronische vermoeidheid, psoriasis en tegen depressie. De ademhaling wordt rustiger, je bloeddruk daalt en spierspanning en de productie van stresshormonen neemt af. Bovendien vergroot mediteren de intuïtie.

Kortom, zoek een rustig plekje en begin gewoon!