Een gezonde leefstijl is heel belangrijk. Door een gezonde leefstijl kun je diabetes type 2 voorkomen. Heb je diabetes, dan helpt een gezonde leefstijl je om je bloedsuikerwaarden te reguleren. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt. Door meer te bewegen verbetert onder andere je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Lees hier hoe je dit doet, en lees ook eens de ervaringen van anderen.
-
Alles wat je moet weten over insulineresistentie
Blog insulineresistentie
-
Het effect van voeding op diabetes
Blog diabetes
-
Het effect van bewegen op diabetes
Blog diabetes
-
Voluit leven met diabetes
Blog diabetes
-
Proef voor mensen met diabetes type 2: deel 1
Persoonlijk verhaal van Erin
-
Proef voor mensen met diabetes type 2: deel 2
Persoonlijk verhaal Erin
-
Proef voor mensen met diabetes type 2: deel 3
Persoonlijk verhaal
-
Proef voor mensen met diabetes type 2: deel 4
Persoonlijk verhaal
-
Op deze bijzondere manier gaat José diabetes te lijf
Blog diabetes
Aanbevolen voor jou
Ontdek je persoonlijke tips
Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen!
Deelname is gratis en voor iedereen

Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte. Je lichaam is niet meer in staat om de bloedsuiker in evenwicht te houden. Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest bekende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.
Hoe werkt dat met glucose en insuline?
Als je koolhydraten eet, dan worden alle koolhydraten in je voeding omgezet naar glucose (=suiker). Daardoor stijgt de waarde van je glucose in het bloed. De alvleesklier maakt vervolgens insuline aan en geeft deze af in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Daardoor daalt je bloedsuikerspiegel weer.
Hoe gaat dat bij diabetes?
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De cellen die insuline maken zijn vernield of stilgelegd door het eigen afweersysteem. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet goed meer op insuline. Dit noemen we insulineresistentie. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken. Op een gegeven moment maakt de alvleesklier ook bij diabetes type 2 steeds minder insuline aan.
Zo gezond mogelijk leven
Een gezonde leefstijl is heel belangrijk. Door een gezonde leefstijl kun je diabetes type 2 voorkomen. Heb je al diabetes, dan helpt een gezonde leefstijl je om je bloedsuikerwaarden te reguleren. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt. Door voldoende te bewegen verbetert onder andere je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Als je te zwaar bent, wordt het je ook aangeraden om af te vallen. Door gewichtsverlies verbetert je gevoeligheid voor insuline.
Samen met de Bas van de Goor Foundation stimuleert SamenGezond deelnemers van de Nationale Diabetes Challenge te blijven bewegen. Sporten of bewegen kan helpen om diabetes beter te reguleren.
Voorkomen van complicaties
Een gezonde leefstijl helpt je daarnaast om complicaties te voorkomen of uit te stellen. Complicaties ontstaan vooral als je jarenlang een te hoge bloedsuiker hebt. Bijvoorbeeld aan je hart en vaten. Hoe dat zit? Door een hoge bloedsuiker beschadigen je bloedvaten en je zenuwen. Vetten blijven gemakkelijker plakken aan de wondjes in je bloedvaten. Daardoor worden de bloedvaten nauwer en loop je meer risico op hart- en vaatziekten.
Minder medicatie
Én het is mogelijk dat je door een gezondere leefstijl minder medicatie nodig hebt. Door op een gezonde manier te leven en aandacht te hebben voor je bloedsuiker, leer je steeds beter hoe je je bloedsuiker op een gezonde manier binnen de norm en in evenwicht kan houden.