Je houding verbeteren
Resultaat: meer zelfvertrouwen, minder stress
Trek je rug recht, zet je schouders eronder… veel uitdrukkingen over onze lichaamshouding hebben betrekking op onze geest. Het is net alsof men vroeger al wist: je houding verbeteren en je komt vanzelf in een andere stemming.
Maak met je mond en gezicht bewust een glimlach op een moment dat er eigenlijk niets vrolijks gebeurt en niets te lachen valt. Misschien merk je dat het een beetje begint te tintelen in je hoofd, dat je stemming beter wordt, dat er positieve gedachtes in je opkomen.
Hoe kan dat? Als we (glim)lachen, geven de zenuwbanen een signaaltje door dat ervoor zorgt dat in het brein de productie van het gelukstofje serotonine toeneemt. Dat verbetert je stemming. Omgekeerd werkt het ook: trek maar eens een boos of somber gezicht.
Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe lichaam en geest continu met elkaar in contact staan via zenuwen, spieren en hormonen.
Gezichtsexpressie
Bij elk gevoel hoort een bepaalde gezichtsexpressie. Die is soms heel erg subtiel, maar desondanks kunnen we aan elkaars gezicht vaak zien hoe een ander zich voelt. ‘Wat is er aan de hand, voel je je wel goed?’ ‘Je zegt wel dat je het ermee eens bent, maar je kijkt er nogal cynisch bij…’ Een gezichtsuitdrukking verraadt vaak wat mensen in werkelijkheid vinden en voelen. Veel van deze afstemming (of beter gezegd synchroniciteit) tussen gelaatsuitdrukking en emotie gebeurt dan ook onbewust, dat wil zeggen dat je er niet bewust voor kiest, het gaat automatisch. Het is bijna hetzelfde als kippenvel krijgen. Net als bij dieren overigens: een reden dat we min of meer kunnen inschatten hoe een kat of hond zich voelt, is door hun lichaamstaal. Woorden hebben ze immers niet.
Je houding verbeteren: de schouders
Zit je enorm te stressen achter je bureau, dan trek je zonder erbij na te denken je schouders op. Dat is een houding die hoort bij de stressreactie: het maakt je klaar om jezelf te verweren tegen een (denkbeeldige) vijand óf om te vluchten. Door de schouders in te trekken maak je jezelf klein en sterk en dat kan helpen als je moet zien weg te komen.
Een deadline of een stapel onafgemaakt werk is echter geen fysiek gevaar waarvoor je zou moeten weglopen. Dus echt zinnig is het continu intrekken van je schouders niet. Maar als de stresshouding lang aanhoudt kan dit wél de oorzaak zijn van hoofd- nek- en schouderklachten. Gelukkig kun je ook deze situatie omkeren. Verbeter je houding door je schouders in te trekken, laat ze ontspannen vallen en merk hoe je daarmee ook het stressgevoel in je hoofd vermindert.
Je houding verbeteren: breed maken
Voel je je onzeker en zenuwachtig omdat je een presentatie moet geven? Dan kun je simpelweg je zelfvertrouwen een zetje geven door je borst en schouders breed te maken en je rug te rechten. Probeer maar eens wat er gebeurt als je dit bewust doet. Je merkt dat je je zekerder voelt van jezelf, je neemt letterlijk meer ruimte in, het is een soort dominante lichaamshouding. En anderen merken dat ook op: ze denken dat je meer zelfvertrouwen hebt als je met een rechte, brede rug door het leven gaat.
Rustig ademhalen
De ademhaling reageert op onze emoties en ook daarin kunnen we bewust ingrijpen om ons beter te voelen. Iemand die gespannen is, houdt zijn adem in. Omdat het moderne leven vrij veel stress met zich kan meebrengen, doen we dat allemaal weleens. Simpelweg diep en rustig doorademen, zoals geleerd wordt tijdens yoga, meditatie of andere ontspanningsoefeningen kan al een wereld van verschil maken en meteen de stress of angst opheffen die zich in je lijf heeft verankerd. Neem daarom een moment voor jezelf, houd de rug recht, en adem een paar minuten diep in en uit via de buik.
Voeten uitelkaar
Let ook eens wat vaker op de positie van je voeten en benen. Door je voeten en benen strak tegen elkaar te plaatsen, neem je weinig ruimte in en suggereer je een gevoel van angst. Iemand die zich zeker voelt van zichzelf, zet zijn voeten verder uit elkaar. Ben je onzeker, dan kun je dat gevoel verminderen door die positie te imiteren en jezelf ‘groter’ maken. Natuurlijk helpt het als je het naar je zin hebt en als je positief in het leven staat. Dan loop je vanzelf met een big smile rond. Maar omgekeerd kan het dus ook, verbeter of verander je houding en gezichtsuitdrukking, dan voel je je vanzelf beter.