Lenzenleed?

Zo voorkom je het!

Als je lenzen draagt herken je het vast: rode, droge en geïrriteerde ogen. Of je lens is zoek in je oog. En een vuiltje achter je lens voelt echt niet fijn. Daarom: tips en trucs om irritaties te voorkomen.

Harde of zachte lenzen?

Een harde of zachte lens is nogal een verschil. Met zachte lenzen is de kans op een ontsteking het grootst. Een harde lens drijft namelijk op je traanvocht en neemt geen water op. Zachte lenzen nemen juist wel vocht op. En dat niet alleen. Ook het vuil in je traanvocht wordt opgenomen. Vandaar de vergrote kans op ontstekingen.

Zo houd je het hygiënisch

Onze ogen hebben een zelfreinigend vermogen, lenzen helaas niet. Deze trekken juist vuil aan. Het niet goed reinigen van lenzen kan veel ellende veroorzaken, zoals hoornvliesbeschadiging door bijvoorbeeld een ontsteking aan het hoornvlies. Houd het dus vooral hygiënisch:

  • Draag lenzen nooit langer dan aangegeven.
  • Was altijd je handen voordat je lenzen in doet en voordat je ze eruit haalt.

  • Breng make-up altijd aan nadat je de lenzen hebt ingedaan. Producten op oliebasis kunnen zorgen voor vettige lenzen.

  • Draag bij voorkeur geen lenzen als je ziek of verkouden bent.
  • Gebruik altijd lenzenvloeistof bij het reinigen. Let wel op de houdbaarheid ervan. En nee, water is geen vervanger.
  • Vervang je lenzendoosje eens per 3 maanden, en reinig het elke week grondig met zeep.

  • Gebruik geen speeksel bij gebrek aan lenzenvloeistof. Dit zit vol bacteriën. Koop liever een paar kleine flesjes met vloeistof die je gemakkelijk meeneemt.

Tot € 75 extra korting bij Pearle, Pearle Studio en Eye Wish Opticiens

Als Menzis, Hema en Anderzorg verzekerde ontvang je extra korting bij Pearle, Pearle Studio en Eye Wish op een bril of zonnebril op sterkte. Bovenop de dan geldende landelijke aanbieding in de winkel én bovenop je brilvergoeding. Lees meer »

Niet te droog! 

Tussen de 30 en 50% van alle lenzendragers heeft er last van: droge ogen. En aan het einde van de dag wordt het alsmaar erger. Dit komt doordat je traanproductie dan afneemt. Airco en verwarming maken het erger. Wat kan je er tegen doen?

  • Regelmatiger en bewuster knipperen kan al helpen;
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je (werk)omgeving;

  • Oogdruppels kunnen helpen, maar gebruik bij zachte lenzen geen druppels met conserveermiddelen (benzalkonium).

Lens verschoven?

Een lens kan niet achter je oog komen, een hele geruststelling. Maar een verschuiving is ook niet fijn. Probeer met je vinger de lens weer op z’n plaats te duwen. Sluit je oog en duw altijd vanuit je ooghoek naar het midden. 

Vuiltje achter je lens?

Zit er een vuiltje onder je lens, wrijf dan niet in je oog. Je hoornvlies kan geïrriteerd raken. Wat dan wel? Er uithalen, schoonmaken en opnieuw in doen. En bij pijn, even een paar uur niet. Zorg dus naast je lenzen altijd voor een goede bril.

Beschadigde lens?

Een beschadigde lens kan de kans op een irritatie of ontsteking vergroten. Gebruik een lens met een klein stukje eruit of een scheurtje erin niet opnieuw, maar gooi hem weg.