Wat is gezond eten?

Kies gezonde voedingsmiddelen

Over gezonder eten is veel informatie te vinden. Weet jij nog wel wat je kunt geloven? Wat is nou écht gezond eten? We leggen je uit wat volgens deskundigen een gezond eetpatroon is en welke producten goed voor je zijn. 

Als je gezond eet, geef je je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Ook vergroot je ermee de kans om gezond oud te worden. Je voelt je fitter én verliest misschien wel wat kilo’s. Gelukkig is het niet moeilijk om gezonde keuzes te maken. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit deze 6 ingrediënten:

1. Groente en fruit

Een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon is minimaal 250 gram groente en 2 stuks (á 200 gram) fruit elke dag, zoals ook de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft. Groente en fruit leveren onder andere vitamines, mineralen en vezels. Welke voedingsstoffen een portie groente of fruit levert en hoeveel, hangt sterk af van de soort die je eet. Zo bevat een kiwi veel vitamine C, en een banaan veel kalium. Varieer daarom naar hartenlust! Dat doe je eenvoudig door seizoensgroente en -fruit te eten. Lekker, duurzaam én voordelig.

2. Volkoren

Ook volkoren producten mogen niet ontbreken, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In deze producten zitten, net als groente en fruit, veel vezels. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Eet je structureel koolhydraatarm? Dan kan je een tekort aan vezels opbouwen. ​

3. Minder vlees

Goed voor lichaam én milieu is plantaardiger eten. Je kunt het beste rood, bewerkt vlees zoveel mogelijk vermijden, omdat dit het risico op kanker verhoogd. Probeer 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals zalm. Vette vis bevat onder andere onverzadigde vetten, en dat is goed voor je hart en vaten. Meer vis eten heeft geen positieve effecten voor je lichaam, maar wel negatieve effecten voor het milieu. Probeer ook eens per week vegetarisch te etenPeulvruchten zijn bijvoorbeeld een voedzame, duurzame en goedkope vleesvervanger.​

4. Gezond drinken

Water, thee en koffie zonder suiker en melk en een paar glazen zuivel passen in een gezond voedingspatroon. Vruchtensappen en frisdranken kun je beter laten staan. Dit is vanwege de calorieën en de hoeveelheid suiker. Sommige light frisdranken bevatten geen calorieën en suiker, maar ook deze raden we je niet aan. Zuren in frisdranken tasten het glazuur van je tanden aan. ​Meer lezen? Bekijk onze tips voor gezond drinken of doe de watertest! Ook stoppen of minderen met alcohol is een goede zet voor je gezondheid.

5. Gezonde tussendoortjes

Je hebt in principe geen tussendoortjes nodig. Je kunt alle voedingsstoffen uit de hoofdmaaltijden halen. Heb je toch trek? Kies dan het liefst voor een gezond tussendoortje, zoals fruit, groente of ongezouten noten. Wil je af en toe toch een ongezonde snack?  Kies dan liever een volkorenkoekje of een plakje volkoren ontbijtkoek. Dat is een gezondere optie en misschien het opstapje naar een gezond tussendoortje zoals een volkoren cracker of een stuk fruit.

6. Kook zelf

Zelf je maaltijden bereiden is ook een goede stap. Zo weet je wat je eet en bepaal je zelf wat er op je bord ligt. Denk bijvoorbeeld aan zout. Door zonder pakjes en zakjes te koken, krijg je minder zout binnen, wat gunstig is voor je bloeddruk. ​Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Ook bakken kan een gezonde keuze zijn. Zorg er dan voor dat je gezonde olie of gezond bak en braadvet gebruikt. Olijfolie en vloeibaar bak-en-braadvet zijn bijvoorbeeld gezonde keuzes.

SamenGezond hanteert de Richtlijnen Goede Voeding (2015) van de Gezondheidsraad