Op zoek naar een goed hoofdkussen?

Kussenexpert Chris Nederhorst geeft tips

Na 3 tot 5 jaar is je hoofdkussen toe aan vervanging. Maar waar let je op als je een goed hoofdkussen zoekt? Op houding, lichaamsbouw, materiaalkeuze én persoonlijke voorkeur.

Een derde van ons leven brengen we door in bed. De keuze voor een juist matras en goed hoofkussen is dus best belangrijk. Het draagt niet alleen bij aan je slaapcomfort, maar zorgt er ook voor dat je de dag erna fit en uitgerust bent. En een goed hoofdkussen kan in veel gevallen nek- en schouderpijn voorkomen. 

Schouderbreedte

Een hoofdkussen moet goed bij je lichaam passen. Daarbij spelen de breedte van je schouders, je gewicht en persoonlijke wensen een rol. De schouderbreedte bepaalt grotendeels de dikte van het kussen. Hoe breder de schouders, hoe hoger het perfecte kussen moet zijn.

Nekwervels

De juiste hoogte zorgt ervoor dat het hoofd niet uit balans raakt en optimaal de nekwervels ondersteunt. Zo ligt het hoofd in een rechte lijn met de ruggengraat, komen zenuwbanen tot rust en rust je zelf beter uit. Een hard of zacht matras speelt ook een rol in je kussenkeuze. Is je matras zacht, kies dan ook voor een minder dik kussen. Je schouders kunnen bij een zacht matras goed wegzakken. Bij een stevig matras en brede schouders is de keuze voor een hoog kussen het beste.

Snel weer schoon

Elke nacht verlies je zo’n 0,4 liter transpiratievocht, waarvan er veel in je kussen verdwijnt. Hoofdkussens worden dus snel vies. Wel zo fris dus om ‘m uit hygiënisch oogpunt na 3 tot 5 jaar te vervangen. Kussens gaan langer mee als je ze kunt wassen. Kijk daarom altijd bij aanschaf of dit kan en dan op minimaal 60 graden.

Slaaphouding

Of je nu een buik-, rug- of zijslaper bent, de hoogte en hardheid van het kussen is bij alledrie belangrijk. Voor buikslapers volstaat een dun zacht kussen. Zijslapers hebben over het algemeen een hoger en dikker kussen nodig dan rugslapers. Er is immers meer ruimte tussen hoofd en matras en die moet opgevuld worden. En varieert de houding bij jou nogal? Kies dan voor een flexibel en goed hoofdkussen dat je zelf kunt vormen en kneden.

Goed om te weten

  • Dons: vrij zachte vulling die je gemakkelijk in je eigen vorm kneedt
  • Synthetisch: afhankelijk van het vulgewicht zacht, medium of stevig en niet zelf te vormen
  • Traagschuim: heel stevig, vormt zich naar je lichaam, ondersteunt goed
  • Wol: stevig en vochtregulerend
  • Latex: optimale ondersteuning door de oorspronkelijke vorm en veerkracht

Lees ook: Heb jij het juist matras?