Kids United: samen voetballen op eigen niveau

‘We hebben geen psycholoog meer nodig!’

Bij Stichting Kids United, dat onderdeel is van FC Groningen, kunnen kinderen, jongeren en jong volwassenen met een beperking op hun eigen niveau en met elkaar voetballen. Fijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders die daardoor gelijkgestemden ontmoeten. 

Veronique was 10 jaar toen ze zich aanmeldde bij het G-team van Kids United. Inmiddels is ze er niet meer weg te slaan, vertelt haar moeder Margriet Smedeman. Omdat Veronique een vorm van autisme heeft, ging voetballen in een reguliere club moeizaam. “Op haar oude club raakte ze soms geen bal en regelmatig kwam ze gefrustreerd thuis. Ook wilde ze graag wedstrijden spelen en dat kon daar niet. Daarom stapten we zes jaar geleden over naar Kids United. Vanaf dag een voelde Veronique zich  thuis. En nog steeds komt ze er altijd helemaal blij vandaan. Ze trekt bij wijze van spreken haar voetbalschoenen niet uit. En een keertje overslaan? Geen sprake van!”
 

Veldje huren

Kids United is een initiatief van Onno en Margriet Kukler. In 1995 werd hun zoon Sandro ernstig ziek, waar hij een hersenbeschadiging aan overhield. Omdat hij graag wilde voetballen maar hij niet bij een reguliere club terechtkon, huurde zijn vader een veldje bij de gemeente. Daar begon hij met het trainen van vier kinderen. Algauw groeide het uit tot een heuse voetbalclub, waar inmiddels 134 kinderen, jongeren en jong volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen trainen en wedstrijd spelen op hun eigen niveau.

Trainer en oprichter Onno vertelt: “We trainen de kinderen in kleine groepjes, waarbij we ze indelen in niveau en behoeften en niet zozeer in leeftijd, zoals bij reguliere clubs. In het begin is het soms moeilijk voor ze, lopen ze bijvoorbeeld tig keer weg. Maar het komt vrijwel altijd goed. De kinderen leren van elkaar, vullen elkaar aan. En problemen lossen we samen op. Niemand kijkt er hier raar van op als dingen even ‘anders’ gaan dan normaal.”
 

Aquafietsen

Voor ouders betekent de club vaak een ontmoeting met gelijkgestemden. Veroniques moeder Margriet: “Door bepaalde kwesties met elkaar te bespreken hebben we bij wijze van spreken geen psycholoog meer nodig. Maar ook de gezelligheid… Zo ben ik vanochtend bijvoorbeeld nog wezen aquafietsen met andere moeders. Onze kinderen sporten heel veel, en wij hadden zoiets van: waarom wijzelf eigenlijk niet? Nu gaan we elke vrijdag. En laatst nog zijn we met een ander gezin naar Terschelling geweest. Binnenkort gaan we met een paar gezinnen naar Barendrecht, een speciale voetbaldag waar coaches uit het betaalde voetbal clinics komen geven aan de kinderen. Ik kijk er nu al naar uit!” 
 

Over Kids United

Bij Kids United kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking uit het Noorden van Nederland op hun eigen niveau trainen en wedstrijden spelen. Doel van de stichting: hen laten bewegen en plezier maken. Menzis steunt Stichting Kids United al sinds 2011 op allerlei manieren. Zo heeft Menzis het, als maatschappelijk partner van FC Groningen, mogelijk gemaakt dat FC Groningen Kids United in 2011 adopteerde. Meer info: www.kids-united.nl