Kick-off & activatie
Tips voor een succesvolle start en activatie
Hoe maak je een goede start met SamenGezond Pro in je organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers erover gaan praten? Organiseer een inspirerende en levendige kick-off die reuring geeft in de organisatie! Op deze pagina staan een aantal voorbeelden van kick-offs. Wij hopen jou hiermee te inspireren.
Voordat je start ...
Er zijn veel verschillende manieren om een kick-off te organiseren. Maar voordat je start is het goed om na te denken over deze drie punten:
- Hoe bereik ik alle medewerkers? Werkt iedereen op één locatie of zitten de medewerkers verspreid? Welke communicatiekanalen kun je inzetten?
- Kan ik een live kick-off organiseren op één of meerdere locaties of is dit niet haalbaar. Een kick-off op locatie spreekt medewerkers aan. Als je de mogelijkheid hebt, raden wij dit aan.
- Wat is mijn budget? Zijn er mogelijkheden om een winactie, giveaways of misschien zelfs een externe partij in te huren om de kick-off nog spectaculairder te maken?
Zorg ervoor dat de kick-off visueel vastgelegd wordt. Maak bijvoorbeeld foto’s of een filmpje zodat je een aftermovie kunt maken of een terugblik kunt schrijven in de nieuwsbrief.
Voorbeelden van kick-off events
1. Digitaal event via de SamenGezond app
Start met een virtueel event voor collega’s via de SamenGezond app. Dit werkt uitstekend om mensen uit te dagen en ze een stok achter de deur te geven. In de app is hiervoor de optie ‘Samen’ beschikbaar. In een Samen uitdaging moet je als groep alle stempels van de stempelkaart behalen om zo een unieke trofee te verdienen. Dit werkt stimulerend en versterkt het groepsgevoel. Je kunt deze uitdagingen inclusief een eigen trofee zelf bedenken en vormgeven in de app. Een aantal voorbeelden van events kunnen zijn:
- Een wandeluitdaging waarbij elk teamlid minstens 5 dagen 30 minuten moet wandelen.
- Een fietstocht waarbij gezamenlijk een totaal aantal minuten bij elkaar moet worden gefietst.
- Makkelijk inzetbaar (ook voor meerdere locaties)
- Samen een uitdaging aangaan
- Geen kosten (tenzij beloning beschikbaar)
- Goede (digitale) interne communicatie noodzakelijk
Denk er over na hoe je mensen aanspoort om mee te doen aan het event. Dit kan bijvoorbeeld door een prijs te verloten onder deelnemers, maar kies ook de juiste communicatiekanalen en maak je boodschap zo aantrekkelijk mogelijk. Laat medewerkers elkaar ook motiveren door ze zelf hun teams te laten samenstellen. Maak eventueel een digitaal scorebord op intranet waar teams hun prestaties in kunnen bijhouden.
Wil je onder de deelnemende teams een prijs verloten? Bijvoorbeeld een sportclinic naar keuze, cadeaubon voor een uitje, of voucher voor een gezonde lunch in de kantine? Dan dien je zelf te zorgen voor inkoop en distributie van deze prijzen. SamenGezond kan wel ondersteuning bieden in het trekken en op de hoogte brengen van de winnaars.

2. Event op locatie
Met een fysiek event op locatie zorg je voor veel exposure onder medewerkers. Bovendien kan je direct met ze in gesprek en ze activeren de app te gebruiken. Het event dat je organiseert moet dan wel raakvlakken hebben met wat er in de app aangeboden wordt. Een voorbeeld is een meten = weten event waarbij medewerkers op locatie een gezondheidscheck (bloeddrukmeting, lichaamsanalyse) kunnen doen.
- Lastiger in te zetten voor organisaties met veel locaties
- Genereert veel exposure en betrokkenheid
- Mogelijkheid om direct te activeren naar SamenGezond app
- Kostbaar in tijd en geld
- Vraagt een goede voorbereiding
Handig is als je ter plaatse mensen de app kunt laten downloaden en ze bekend maakt met het aanbod in de app. Zorg dus dat je een ipad of telefoon bij de hand hebt. Voordeel is dat de eerste drempel (het downloaden en registreren) bij je medewerkers al genomen is en ze meteen een doel hebben om mee aan de slag te gaan. Om op locatie extra aandacht te genereren kan je bij ons een aantal standaard SamenGezond banieren lenen.

De opzet van een event vraagt wel een investering. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren (wij hebben connecties met My Daily Lifestyle en Adaptics). Maar je kunt het ook zelf organiseren door bijvoorbeeld een fitheidstest uit te laten voeren door een lokale sportschool of bedrijfsfysiotherapeut. Je zou na kunnen gaan of de kosten te financieren zijn vanuit het Vitaliteitsbudget. Menzis heeft daar verschillende mogelijkheden voor.
3. Online gezondheidscheck (PMO)
Een gezondheidscheck is een goede manier om mensen te motiveren met hun gezondheid aan de slag te gaan. Het geeft inzicht in hoe gezond je bent, wat jouw eventuele risico's zijn en wat je kunt verbeteren. Mocht je geen event op locatie willen organiseren, dan kan het ook online via een vragenlijst of check. Nadeel is wel dat je extra aandacht moet besteden aan het aansporen van je medewerkers om de check ook daadwerkelijk te doen.
-
Laagdrempelig om aan deel te nemen
-
Minimale kosten
-
Geen directe opvolging naar de SamenGezond app
-
Extra activatieflow nodig
-
Goede (digitale) interne communicatie noodzakelijk

Er zijn verschillende aanbieders die vragenlijsten en checks aanbieden. Via SamenGezond is het bijvoorbeeld mogelijk om voordelig de NIPED Persoonlijke Gezondheidscheck in te kopen of te financieren met het Vitaliteitsbudget. Het is aan te raden de check te koppelen aan een bepaald thema, bijvoorbeeld een vitaliteitsweek. Dan is de check die beschikbaar wordt gesteld door de werkgever een logische stap voor de werknemer om aan deel te nemen.
Andere activatiemogelijkheden:
- Webinar organiseren (etiketten lezen, werkgeluk …)
- Workshop op locatie (bootcamp, yoga ….)
- Prijsvraag over de app (beantwoord 10 vragen over de app en win …)
- Individuele challenge (haal 5x je Weekdoel en verdien een voucher …)