Dit zijn dé sporttrends voor 2019

Van eGym tot bodyweight training

Een manier om in beweging te blijven is jezelf uitdagen met nieuwe oefeningen en groepslessen. Of misschien wil je wel beginnen met sporten… De sporttrends voor 2019 bieden voldoende inspiratie voor een jaar vol beweegplezier!

1. Meten is weten

Smartwatches en apps die je stappen, voedselinname en prestaties bijhouden, worden een steeds belangrijker instrument om fit te worden en te blijven. Misschien draag je nu nog een stappenteller om je pols, maar wellicht worden ze in de toekomst wel onderhuids geïmplanteerd. Dat gaan we in 2019 echter nog niet meemaken.

2. Fitness op maat

De personal trainer valt niet meer weg te denken. Wie het enigszins kan betalen neemt individueel les om tot betere resultaten te komen of krijgt les van de fysiotherapeut. Maar ook met een klein budget kun je profiteren van personal training, bijvoorbeeld door slechts één keer per maand een trainer in te huren of door samen met een vriendengroep de trainer te ‘delen’. Ook in opkomst is de eGym, een circuit met apparaten die de positie en zwaarte van de gewichten onthouden en steeds afstemmen op jouw persoonlijke behoefte.

3. Bodyweight Training

Je staat er misschien niet bij stil, maar opdrukken is ook krachttraining. En zo zijn er nog veel meer bodyweight oefeningen waarbij je je eigen lichaam gebruikt om je spieren sterker te maken. Je zou het paleofitness kunnen noemen. Het leuke is dat je deze sporttrend altijd en overal kunt doen, want je hebt geen ijzerwaren nodig!

4. F45 en andere vormen van dynamische krachttraining

Kettlebell, Crossfit, Bodypump (van Les Mills) hebben één ding gemeen: ze maken van krachttrainen een dynamische groepservaring, waardoor het minder saai is dan in je eentje aan de ijzers hangen. Toegevoegd aan dit rijtje sporttrends is nu F45 (functional 45 minutes). Je volgt een circuit van 45 minuten High Intensity Interval Training: 45 seconden actie en dan 15 seconden rust. Alles is gericht op het halen van je doel. Functioneel, snel en efficiënt. Je traint spieren die je dagelijks gebruikt.

5. HIIT

High Intensity Interval Training is een blijvertje. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het een snelle manier is om fit en of gespierd te worden en te blijven. Het HIIT concept valt op verschillende sporten toe te passen, van hardlopen tot krachttraining. De essentie van High Intensity Interval Training is dat je korte krachtsuitbarstingen afwisselt met intervallen waarin je rustig doortraint. De totale trainingsduur is korter, en dat is zeer welkom in het drukke moderne leven.

6. Anders zwemmen

De Swimgym in Amsterdam is het eerste zwembad in Nederland waar je een uurtje zwemtraining kan boeken. De formule is een doorslaand succes en de kans is groot dat de swimgym binnenkort ook als sporttrend naar andere plaatsen in Nederland komt. Voor de kinderen is er ook een leuke zwemtrend: zeemeerminzwemmen. Verschillende zwembaden in Nederland bieden lessen aan, waarbij je sierlijk leert zwemmen met een mooie zwiepstaart, net als Ariel.

7. Piloxing

Deze kruising tussen boksen, pilates en dansen wordt als nieuwe sporttrend op steeds meer sportscholen in ons land aangeboden. Het is bedacht door personal trainer Vivian Jensen in Hollywood. Het is een intensieve training, leuk en afwisselend. 

8. Suppen

Je ziet ze steeds vaker in ons waterrijke landje, mensen die op een soort surfboard (een supboard dus) staan en door de grachten, sloten of kanalen peddelen. Op verschillende plaatsen in Nederland kun je leren hoe het moet. Een ontspannende manier om fit te worden. Maar onderschat het niet, bij het evenwicht houden gebruik je talloze kleine spieren door je hele lichaam! Er bestaat zelfs al supyoga. Ook heel spannend.

9. Speelgoed

Tijdens de sportlessen in de fitnesscentra zie je steeds vaker dat de groepslessen worden gegeven met behulp van een dynaband, flexaband, resistance band, ring of ander elastisch hulpstuk om de spieren extra stevig aan te spannen. Zinvol? Misschien. Maar het maakt de lessen in elk geval een stuk afwisselender. 

10. Hoelahoep

Het balanceren met een soepele ring rond de taille wordt ook onder volwassenen een echte sporttrend. Het lijkt misschien een activiteit met een low impact, maar probeer het maar eens 5 minuten vol te houden zonder uitgeput te raken. Hoelahoepen is trainen met high impact (en veel plezier) en je krijgt er supersterke core spieren van.