Jorian (13) ging van e-sports naar echt sporten
Sportstimulering voor leerlingen in het speciaal onderwijs
Teamsport vond Jorian Evers (13) lange tijd maar niks aan. Vanwege zijn autisme vond hij vaak maar moeilijk aansluiting. Special Heroes, een sportstimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, gaf hem net dat zetje om actiever te worden.
Jorian is een typische tiener. Als hij mocht kiezen dan zit hij liever binnen dan buiten.
De leukste sport die hij kent: e-sports. Een online gamecompetitie, waaraan je deelneemt vanuit je luie stoel. Onder zijn klasgenootjes op het Panta Rhei College in Enschede, een school voor speciaal voortgezet onderwijs, is het de nieuwste rage.
Dat te veel binnen zitten en weinig bewegen, niet goed voor je is, weet Jorian. Maar buitenspelen vindt Jorian soms wat eng. "Ik heb wel wat vrienden, maar ik ben ook bang om gepest te worden."
Pesten
Dat begon al op de basisschool, toen bekend werd dat hij een vorm van autisme heeft. "Het laatste jaar heb ik zelfs een aantal maanden thuisonderwijs gevolgd, omdat het pesten maar niet stopte. Jammer, want daardoor miste ik dus mooi de schoolmusical. Ik ben in die periode best wat depressief geweest," zegt hij zacht.
Op het Panta Rhei voelt hij zich niet meer zo’n buitenstaander. "Op deze school heeft iedereen wel wat. Daardoor wordt er minder gepest. En leraren weten hoe ze met je om moeten gaan. Dat zorgt voor veel meer rust in de klas."
Eén van die leraren is docent lichamelijke opvoeding Doortje Bleeker. Aan haar de taak meiden en jongens als Jorian aan het sporten te krijgen. Nog niet zo gemakkelijk, zegt ze, want ieder kind heeft zo zijn kleine eigenaardigheden.
Bleeker: "Jorian is bijvoorbeeld bang voor de bal. Hij is erg gevoelig voor aanrakingen. Dus als er gevoetbald wordt, trekt hij liever sprintjes langs de lijn dan dat hij in de groep meedoet."
Voor kinderen als Jorian is meedoen met een sportclub vaak niet vanzelfsprekend, vervolgt ze. "Je doet ze tekort met gehandicaptensport, omdat ze lichamelijk niets mankeren. Maar bij reguliere sportclubjes vallen ze door hun afwijkende gedrag vaak net buiten de boot."
Special Heroes
Het project Special Heroes bereidt deze kinderen stapsgewijs voor om in clubverband te sporten en te bewegen. Dat doen ze door op school allerlei sportieve kennismakingsactiviteiten aan te bieden. Samen gaan ze vervolgens op zoek naar een sport die bij hen past: hockey, voetbal, dans, atletiek of iets anders.
Uitgangspunt is dat de veilige school een springplank wordt naar een reguliere sportclub, waar ze met plezier kunnen sporten. Zonder angst vreemd aangekeken te worden door coaches of medespelers.
Bleeker: "Eigenlijk net als wat het Panta Rhei doet op gebied van onderwijs. Daar krijgen jongeren de eerste drie leerjaren van havo-vwo extra structuur en ondersteuning, zodat ze gemakkelijker doorstromen naar het reguliere onderwijs."
Of dat werkt? Leukst van de gymles vindt Jorian nog altijd het 'apenkooien'. "Lekker een beetje rondrennen zonder regels." Maar als hij een buitensport moet kiezen, kiest hij hardlopen als zijn favoriet. "En fitness, voor als het buiten te koud is om te rennen."
Samen met zijn ouders oefenen voor de Twenterand Run; Jorian vindt het geweldig. Al loopt hij vaker met zijn moeder hard, dan met zijn vader. “Mijn pa is een echte marathonloper; die is veel te goed. Mijn moeder en ik zitten meer op niveau en we trainen dan samen voor de 5 kilometer."
Zijn beste tijd? "Oei, dat weet ik niet meer. Maar de laatste keer haalde ik wel links en rechts volwassenen in; machtig mooi was dat."
Menzis ondersteunt en initieert diverse projecten en programma’s om stap voor stap een gezonde levensstijl te stimuleren. Bijvoorbeeld Special Heroes.
Beeld: NU.nl / Iris Planting