Jong blijven & oud worden

Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert geeft tips (video)

Jong blijven en oud worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Hoogleraar en hoofd van de afdeling geriatrie in het Radboudumc Marcel Olde Rikkert geeft tips.  

We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen. Het is een citaat van de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw en ook de boodschap van Marcel Olde Rikkert hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc. Hij schreef het handboek Jong blijven & oud worden, met daarin tips en spelregels die helpen zo gezond en goed mogelijk oud te worden. “Dat is vooral door speels te blijven, en te blijven experimenteren,” aldus Olde Rikkert. “Spelen is in elke levensfase nodig. Het gaat erom dat je je spelenderwijs aanpast aan veranderende omstandigheden. Dus ook aan het ouder worden.”

Goed ouder worden is volgens hem ook een kwestie van voorbereiding. “Bij ouder worden spreek je op latere leeftijd je reserves aan. Hoe jonger je begint met reserves opbouwen, hoe beter. Dan heb je een goed startsituatie. Door actief te blijven, je rust te pakken, en te investeren in vaardigheden of sociale contacten bijvoorbeeld.”
 

5 spelregels geeft om langer jong te blijven

Bekijk de video, waarin hoogleraar Marcel Olde Rikkert 5 spelregels geeft om langer jong te blijven en goed oud te worden.