Ischias en wandelen

Waarom in beweging blijven helpt

Ischias is een veelvoorkomende rugklacht die wordt veroorzaakt door een spierbeknelling op de zenuw. Een van de mogelijkheden om ischiasklachten te verlichten of er zelfs vanaf te komen is door regelmatig te wandelen.

Wat is ischias

Het belangrijkste kenmerk van ischias is een lage rugpijn (spit), voornamelijk veroorzaakt door verkeerde belasting van de rug, een hernia of artrose. Ischias klachten worden vaak omschreven als een zeurende pijn in de benen en heupen of pijn in onderrug en bil met uitstraling naar het been. Mensen met ischias ervaren soms pijn bij beweging en slapen vaker onrustig door de continue uitstralende pijn in de benen bij liggen. 

Wat te doen bij ischias

Ischias herstelt in veel gevallen vanzelf door voldoende rust te nemen. De hoge spanning op de spieren neemt hierdoor af. Echter betekent dit niet dat volledige bedrust wordt aangeraden voor herstel. Klachten verergeren juist vaak bij alleen bedrust. Ondanks dat bewegen met ischias pijn kan doen, is het belangrijk in beweging te blijven. Gespannen spieren worden door bewegen niet alleen soepeler en sterker, ook de bloedcirculatie komt beter op gang. Als je regelmatig lichamelijk actief bent verminder je de kans dat de rugpijn terugkomt. Een fysiotherapeut kan je speciale ischias oefeningen geven die onder andere bestaan uit het stretchen van de bilspier en het versterken van je rug. Ook warmte heeft een positieve invloed op het herstel van ischias. Spieren ontspannen erdoor en daardoor kunnen gewrichten weer soepel bewegen.

In beweging blijven

Regelmatige lichaamsbeweging is dus belangrijk. Wandelen is een uitstekende manier om ischiasklachten te verminderen. Het is ontspannend en heeft daardoor ook weer een positief effect op het herstel. Fietsen wordt minder aangeraden, aangezien fietsen de bilspieren en zenuwen af kan knellen. Probeer daarnaast zitten zoveel mogelijk te voorkomen en te letten op je zithouding. Zitten verergert namelijk de druk op de Ischiaszenuw. Mensen met een zittend beroep wordt aangeraden om regelmatig even op te staan en korte stukjes te lopen om zo ook de spieren warm te houden.

Wandelen met ischias

Ischias en wandelen gaan heel goed samen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Bouw de activiteiten rustig op, luister naar je lichaam en ga niet door je pijngrens heen. Een goed opbouwschema kan je hierbij helpen. Door steeds een stukje verder te lopen bouw je conditie op. Hoe meer je beweegt hoe beter het is voor de spieren. Begin met korte wandelingen en breidt dit uit zodat je elke dag minimaal een half uur wandelt. Het makkelijkst om het vol te houden is om dit op vaste momenten te doen. Na de lunch bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat je bij ischias actief moet blijven en oefeningen moet doen maar daarnaast ook elke dag bezig zou moeten blijven met werk en hobby’s. Dus doe ook vooral wat je leuk vindt.

 
  • https://www.audiofysio.nl/ischias-info/