Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Handige rekenformule

Tijdens het fietsen kun je heel wat calorieën verbranden als je flink op de pedalen staat. Het is een vorm van cardio waarbij je het cardiovasculaire systeem (hart- en vaatselsel) traint, net als hardlopen en stevig wandelen.

Als je fietst, verbruikt je lichaam brandstof: glycogeen en vetten. Je verbrandt er aardig wat calorieën per uur mee. De koolhydraten die we eten worden opgeslagen in je spieren en lever in de vorm van glycogeen. Hier vormt het een energievoorraad die wordt aangesproken wanneer je wanneer je lichaam dat nodig heeft. De intensiteit waarmee je traint heeft invloed op het soort brandstof en de hoeveelheid energie die je verbruikt. Fiets je op een hoge intensiteit, zoals bij sprints, dan maak je meer gebruik van glycogeen dan van vetten. Ga je voor lange afstanden en fiets je langer dan een uur? Dan verbruik je voornamelijk vet als energiebron. Het kost je lichaam namelijk redelijk veel tijd om vet om te zetten naar bruikbare energie. Daarom is dit niet geschikt als energiebron voor sprints, maar wel voor duursport.

Brandstof tijdens het fietsen

Vanwege het brandstofverbruik is eten cruciaal voor wielrenners en andere sportieve fietsers. Hoe getrainder je bent, hoe langer je zonder eten zult kunnen. Maar ga er in het begin vanuit dat je na 45 tot 60 minuten je glycogeenvoorraden hebt uitgeput en zal moeten aanvullen met koolhydraten. Neem behalve voldoende water, daarom altijd een snack mee met koolhydraten en suikers. Denk bijvoorbeeld aan een mueslireep of een stuk ontbijtkoek. Ook een energiedrankje is een prima optie als je liever niet iets vasts eet onderweg. Let ook goed op je lichaam, zodat je begint aan te voelen wanneer je nieuwe energie nodig hebt.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Ben je benieuwd naar het aantal verbrandde calorieën na een fietstocht of trainingssessie? Of is afvallen jouw doel? Om te weten hoeveel calorieën (kcal) je hebt verbruikt, kun je een berekening maken met de zogeheten MET-waarde. Bij deze formule wordt ook rekening gehouden met je gewicht. Want mensen kunnen bij precies dezelfde activiteit in precies dezelfde tijd toch verschillende hoeveelheden calorieën verbranden. Dit heeft te maken met leeftijd, stofwisseling, gewicht en spiermassa. Maar met onderstaande formule kun je toch een betrouwbare schatting maken hoeveel energie je hebt verbruikt per minuut.

Verbruikte kcal per minuut berekenen

MET staat voor Metabolic Equivalent of Task, ofwel: hoeveel verbrand je verhoudingsgewijs met wat je doet? Bij een MET-waarde van 1 zit je stil. Bij een MET-waarde van 5, die je bereikt met stevig wandelen, verbrand je al vijf keer zoveel (kilo)calorieën.

De MET-waardes voor fietsen (op basis van gemiddelde snelheden):

  • Rustig fietsen, 16-19 km per uur: 4 MET
  • Stevig fietsen, 19-22 km per uur: 8 MET

De MET-formule ziet er als volgt uit:

  • MET-waarde x 3,5
  • Uitkomst x gewicht in kilo’s
  • Uitkomst / 200

Vermenigvuldig de MET-waarde van een bezigheid dus eerst met 3,5. Vermenigvuldig het getal dat je nu hebt met je gewicht in kilo’s. En deel het verkregen getal tenslotte door 200 en je weet hoeveel kcal je verbruikt per minuut.

Afvallen met fietsen

Wil je afvallen met fietsen? Dan is het goed het fietsen te combineren met een gezond (eiwitrijk) voedingspatroon waarbij je iets minder eet dan je nodig hebt én krachttraining. Met krachttraining houd je je spiermassa in stand en het fietsen zorgt voor een goede conditie.

 
  • https://www.allesoversport.nl/artikel/afvallen-reken-uit-hoeveel-calorieen-je-verbrandt/