Hoe zit het met jouw leefstijl?
Kelly en Nick van de Leefstijlwijzer: “Bij iedereen valt winst te behalen!”
Als je werkzaam bent bij het UMCG, weet je de Leefstijlwijzer vast wel te vinden. Maar weet je ook voor wie die er is en wat daar gebeurt? Beweeg- en Leefstijladviseurs Kelly Sandys en Nick Tuintjer maken deel uit van het zeskoppige team dat hier advies geeft aan medewerkers, bezoekers en patiënten op het gebied van een gezonde(re) leefstijl. Want bij iedereen valt wel ergens winst te behalen.
Waarom zou je medicijnen voorschrijven als een andere leefstijl hetzelfde effect kan hebben? En waarom zou je iemand aan zijn knie opereren zónder ook zijn overgewicht aan te pakken? Ziektes ontstaan vaak door leefstijl, moeten we daar dan niet meer mee doen? Dit zijn de vragen waaruit de Leefstijlwijzer in 2017 is ontstaan. Eerst met een pilot op verschillende plekken binnen het UMCG, later met een vaste stand bij de ingang Oostersingel.
Begin bij de leefstijl
‘Bewustwording creëren’ was in eerste instantie het doel van de Leefstijlwijzer. Inmiddels is daar ‘samenwerken’ bijgekomen. De handen ineenslaan, liefst met alle specialismen binnen het UMCG. Om elkaar te versterken en van elkaar te leren. Volgens Kelly en Nick helpt het bij veel binnenkomende patiënten om eerst te kijken naar hun leefstijl. Mist er iets in hun bewegings- en voedingspatroon? Dan kan dit eerst worden aangepakt en pas in tweede instantie aan pijnstilling, medicatie of een operatie worden gedacht. “Een operatie kost heel veel geld. Het aanpassen leefstijl veel minder. Dat is meer een kwestie van goede, persoonlijke begeleiding”, vertelt Kelly. Nick vult aan: “Kijk naar mensen met diabetes. De medicatie kan daar veelal omlaag of zelfs volledig worden stopgezet, als we de leefstijl van deze patiënten met hen aanpakken.
BRAVO-factoren
Bewegen. Roken. Alcohol. Voeding. Ontspanning. Deze vijf factoren bepalen grotendeels onze leefstijl. BRAVO, afgekort. De Leefstijlwijzer focust zich hierop. Wie bij de Leefstijlwijzer aanklopt, krijgt de mogelijkheid om samen met de Leefstijladviseur een vragenlijst in te vullen. “Het samen invullen van de vragenlijst zet mensen vaak al aan het denken over de gevolgen van hun manier van leven. Wij willen uiteindelijk met ze naar de kern. Hoe en wanneer zijn de problemen ontstaan, wat is iemands dagelijkse ritme en waar zitten de valkuilen? Pas dan kunnen we samen een plan maken en doelen afspreken. Mocht iemand een persoonlijk ‘Beweeg- en Leefstijl traject’ willen, dan volgen een intakegesprek en - indien gewenst - enkele gezondheidstests”, aldus Nick.
Persoonlijk advies
De beweeg- en leefstijladviseurs doen niet aan standaard diëten. Ze geven persoonlijke tips over een gezond eet- en beweegpatroon, hoe te ontspannen of te stoppen met roken. Een baliemedewerker krijgt dus niet hetzelfde advies als een stratenmaker. Ook kunnen ze doorverwijzen naar een diëtist of fysiotherapeut. “Iedereen zit anders in elkaar dus is geen behandelplan bij ons hetzelfde. Dat maakt dit werk ook zo leuk”, vertelt Nick, die overigens ook zelf Healthy@work is. “Ik beweeg, sport en ik eet gevarieerd, met mate en lekker gezond. Daar zit trouwens ook heus wel eens een snack tussen.” Kelly ontspant tijdens het werk door regelmatig een beweegmoment te creëren. "Dat is goed voor de bloedsomloop en de creativiteit.”
Voldoening
Nick en Kelly zijn blij dat ze met de Leefstijlwijzer een bijdrage kunnen leveren aan Healthy Ageing binnen het UMCG. Kelly: “Het geeft echt voldoening als iemand weer positief in het leven staat en een gezondere leefstijl heeft gecreëerd. Dat iemand het gevoel heeft dat hij dit zelf voor elkaar heeft gekregen en - nog belangrijker - dat hij dit zelf kan voortzetten. Daar doen we het voor!”
Iedereen welkom
Loop je zelf tegen een gezondheidsprobleem aan of heb je een vraag aan de beweeg- en leefstijladviseurs? Je bent van harte welkom bij de Leefstijlwijzer. Je vindt deze bij Ingang Oostersingel aan de Fonteinstraat 11, vlakbij de fontein. De adviseurs hebben spreekuur van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 12.30 uur.