Hoe werkt een stappenteller in een app of sporthorloge?

Gebruik je een app of sporthorloge? En waar moet je op letten?

Je ziet ze steeds vaker: stappentellers. Op je mobiel, smartwatch, activity tracker of sporthorloge. Ideaal voor wie fit wil blijven met wandelen. Maar hoe werken ze eigenlijk? En hoe nauwkeurig zijn ze? Want de ene persoon heeft nou eenmaal langere benen dan de ander…

Volgens de Japanse arts Yoshiro Hatano blijven we gezond door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Met een stappenteller op zak natuurlijk. Want we willen zien wat we bereikt hebben. Of je echt 10.000 stappen moet zetten om gezond te blijven is een vraagteken. Maar feit is dat stappentellers al een tijdje razend populair zijn. De klassieke stappentellers (oftewel pedometers) gebruikt bijna niemand meer. Waarom zou je ook als je een (gratis) app kunt downloaden op je mobiele telefoon? Bovendien geven deze digitale stappentellers een mooi overzicht van je prestaties en (gezondheids)gegevens. Als dat niet motiverend is?

De eerste stappentellers waren niet meer dan een los apparaatje. Je hing het aan je riem en het begon te tellen. Door de beweging van je heup zwiepte een zwengel eenmaal naar de zijkant en dan weer terug in standaardpositie. Dat werd geteld als één stap.

In latere stappentellers werd een deel van die mechaniek vervangen door elektronica.

Hoe werkt een stappenteller op je telefoon?

De meeste stappenteller-apps willen weten of je man of vrouw bent, wat je lengte is en je gewicht. Aan de hand daarvan bepaalt de app je staplengte. Die is weer nodig om de snelheid te berekenen waarmee je loopt. Het tellen begint zodra de sensoren in je telefoon bewegingen herkennen. De belangrijkste bewegingsherkenner is de versnellingsmeter. Komt jouw snelheid boven een bepaalde waarde? Dan telt deze als een stap. Andere sensoren corrigeren de versnellingsmeter. Als je bijvoorbeeld met je telefoon schudt, geeft de gyroscoop aan dat er niet gelopen wordt. Het ingebouwde kompas van je telefoon bepaalt in welke richting je je verplaatst. En is jouw smartphone voorzien van een hoogtemeter? Dan kan deze aangeven dat je een helling of trap oploopt. Hoe meer sensoren, hoe meer metingen dus! Het algoritme van de stappenteller vertaalt dit alles in stappen, afstand en calorieverbruik.

Er zijn applicaties die automatisch je stappen tellen. Maar er zijn er ook waarbij je eerst op een startknop moet drukken. Is je scherm vergrendeld? Ook dan telt een stappenteller-app gewoon door (check wel even of de energiebesparende instellingen van je telefoon dit toestaan). En of je smartphone nou in je tas of broekzak zit, een stappenteller-app blijft gewoon meten. Wel raden de meeste fabrikanten aan om je telefoon zo dicht mogelijk op je lichaam te dragen. Dat verkleint de kans op afwijkingen in de metingen.

Houd je stappen bij met de app van SamenGezond

Met de app van SamenGezond zie je elke week opnieuw hoeveel stappen jij dagelijks zet. Houd je telefoon daarom zo veel mogelijk bij je. Je zet meer stappen op een dag dan je misschien doorhebt. Als je gaat tuinieren of klusjes in huis doet bijvoorbeeld. Heb jij de app al gedownload? 

Download van Download van

Hoe werkt een stappenteller op je smartwatch, sporthorloge of activity tracker?

Een smartwatch, sporthorloge of activity tracker draag je meestal om je pols. Ze zijn standaard uitgerust met een stappenteller en meten constant je bewegingen, wat je ook doet. Ook volgen ze ondermeer je slaapritme en je kunt een trainingsprogramma volgen. Zo’n wearable kan handig zijn wanneer je niet altijd je telefoon bij je hebt en toch wilt weten hoeveel stappen je op een dag zet.

Overigens is een stappenteller op een smartwatch, sporthorloge of activity tracker net zo betrouwbaar als een stappenteller-app op je smartphone. De manier van meten is vaak wel anders. Een ouderwetse stappenteller of je smartphone meet de beweging van je bovenlichaam. De meeste smartwatches, sporthorloges of activity trackers kijken naar de beweging van je armen om in te schatten hoe die zich verhoudt tot de beweging van je benen.

3 tips

  1. Welke stappenteller je ook kiest, zorg er voor dat de gegevens die je invoert, kloppen. Alleen dan kan deze nauwkeurig meten.
  2. Wil je niet dat jouw stappenteller-app uitgaat van gemiddelde staplengtes? Kies dan een app waarbij je deze handmatig kunt invoeren.
  3. Ook de instellingen van je apparaat zijn belangrijk. Loop ze na en pas ze aan waar nodig. Bij sommige activity trackers kan het bijvoorbeeld uitmaken of je links- of rechtshandig bent. Maar vergeet vooral niet te genieten van het feit dat je gezond bezig bent!
 
  • https://www.allesoversport.nl/artikel/stapps-naar-bewegen/
  • https://www.allesoversport.nl/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-activity-trackers-wearables/