Hoe vaak eet jij ongezonde tussendoortjes?

We vroegen het op straat

We gingen de straat op en vroegen: hoe vaak zondig jij met ongezonde tussendoortjes? En hoe bewaar jij de balans tussen gezond en ongezond eten? De antwoorden die we kregen, liepen enorm uiteen.

‘Stiekem gaat er nog best wat ongezonds in’

Marielle (41): “Dat is maar net wat je onder zondigen verstaat. Hoewel ik geen zoetekauw ben, gaan er stiekem nog best wat ongezonde snacks in. Sinds kort probeer ik wel zoveel mogelijk van chips af te blijven en niet te veel alcohol te drinken. Het avondeten is - zeker doordeweeks - gezond, met veel groenten. En ik ontbijt met magere yoghurt, granola en blauwe bessen. Tegen etenstijd zondig ik met een blikje cola zero - tot gruwel van mijn kinderen want ongezond - waarna ik trek krijg in iets zouts. Op dit moment ben ik helemaal van de Italiaanse crackertjes met zeezout die ik in de hummus doop. Heerlijk.”

‘Tegen alle trends in eet ik heel ongezond’

Thijs (33): “Oeps, tegen alle gezondheidstrends in eet ik als ik heel eerlijk ben behoorlijk ongezond. Het liefst eet ik wit brood met kaas, pindakaas of jam. Daar komt bij dat op het kantoor waar ik werk de dame van de catering de lekkerste gebakken eieren met spek en tosti’s met ham en kaas maakt en ik standaard in mijn auto drop en chocoladerepen heb liggen. Wat ook niet helpt, is dat ik vreemd genoeg niet dol ben op warm eten. Het enige wat er nog wel ingaat, zijn de meer traditionele Hollandse maaltijden of een simpele pasta. Waarna er gerust nog een pak stroopwafels doorheen gaat. Als ik er zo over nadenk zijn de fruitsmoothies die ik in het weekend maak nog het gezondst.”

‘Het meeste heb ik afgezworen’

Nikita (29): “Sinds een paar jaar eet ik volledig plantaardig. Hierdoor ben ik niet alleen gezonder gaan koken, maar ook gezonder gaan snacken. Chocolade, koekjes, Franse kaasjes en roomijs zijn allemaal niet vegan en heb ik daarom afgezworen. Veel mensen vragen mij wat er dan overblijft, maar dat zal je verbazen! Het scheelt dat ik altijd al gek was op broodjes met hummus, snoepgroenten en noten. En ik ben erachter gekomen dat veel tussendoortjes of lekkers al plantaardig waren, zoals Liga en pure chocolade. Daarnaast maak ik geregeld zelf vegan bananenbrood en amandel-dadel-kokosrepen. Ik denk dat ik onderaan de streep niet minder calorieën binnenkrijg, maar wel veel bewuster snack.”

‘Als het er is, gaat het erin’

Iris (52): “Je vraagt het net in mijn slechte eetperiode! Bij mij gaat het altijd een half jaar heel goed en dan weer een half jaar heel slecht. Op dit moment snack ik alles wat voorhanden is: zoet of zout maakt niet uit. Als het er is, pak ik het. Vaak denk ik nog wel: ik eet één Bounty of Snickers, maar dan gaat de zak toch leeg. Waar ik ook dol op ben zijn borrelplanken. Lekkere kaasjes, droge worst, ongebrande noten, wraps met hummus en avocado, nacho chips met gesmolten kaas: je mag me er altijd voor wakker maken. Meestal heb ik geen honger meer als ik veel gesnackt heb. Ik skip daarom geregeld mijn avondeten. Op 1 oktober gaat de knop weer om en is het uit met het geschrans.”

‘Ik kook heel bewust’

Linda (44): “Ik begin de dag met een bruine boterham met iets zoets als hagelslag of jam en een glas melk. Rond half elf neem ik mijn eerste koffie verkeerd en daar eet ik meestal twee koekjes bij. Bij de lunch eet ik vaak wat fruit en als de kinderen uit school komen, eet ik een rijstwafel, soepstengel of plak ontbijtkoek. Als ik aan het koken ben, geef ik de kinderen vast wat rauwkost waar ik zelf ook van mee-eet, maar vaak verdwijnt er dan ook een handje chips in mijn mond. Wel kook ik heel bewust. Zo weeg ik bijvoorbeeld de groente af om ervoor te zorgen dat we allemaal minimaal 100 tot 150 gram eten.”