‘Mijn kind eet niet’

Je dreumes of peuter wil niet eten? Dit helpt.

Je hebt lekker gekookt, maar eenmaal aan tafel zegt je kind: ‘Dat lust ik niet’ en weigert het om ook maar één hap te nemen. Frustrerend! En je maakt je ook zorgen, want een kind moet toch eten? Zeker! Daarom: tips voor kinderen die niet eten.

Heb jij lastige eters in je gezin? Dat is echt heel vervelend. Voor jou als ouder, voor de anderen aan tafel en voor het kind zelf. Analyseer eerst wat er precies aan de hand is en pas deze tips toe. Probeer het, wie weet helpt het!
 

1. Hoe zit je kind in zijn vel?

Kijk eens goed naar je kind. Kijkt het een beetje moe uit de ogen, is het huilerig of heeft je kind een kort lontje? Misschien is je kind moe van de dag op school of de crèche. Of misschien heb je je kind ‘gestoord’ tijdens het spelen of televisie kijken en had het daardoor geen zin om aan tafel te gaan?
 

Tips:

 • Eet op tijd. Het is slim om in het weekend aan ‘meal prepping’ te doen, door wat maaltijden te bereiden en in de vriezer te stoppen. Ideaal voor na een werkdag.
 • Waarschuw je kind ruim van tevoren dat het tijd is om te gaan eten. Zo kan het even rustig omschakelen.
   

2. Dat lust ik niet!

Bijna elk kind gaat door een fase waarin het weinig lust of waarin het geen nieuwe producten wil proeven. Vooral peuters willen regelmatig niet eten. Eetproblemen bij kinderen horen erbij, al is het ene kind wel kieskeuriger dan het andere.
 

Tips:

 • Wissel ‘bekende’ maaltijden af met nieuwe gerechten en producten. Wees geduldig en laat je kind steeds opnieuw proeven.
 • Prijs als je kind nieuwe dingen probeert.
 • Hou de sfeer aan tafel gezellig en maak er geen drama van. Eet zelf met smaak!
   

3. Geen honger…

Vind je dat je kind echt te weinig eet en maak je je zorgen? Check allereerst of je kind nog actief en energiek is en goed groeit. Zo ja, dan krijgt het waarschijnlijk voldoende binnen. Zo nee, ga dan naar je huisarts of consultatiebureau. Kinderen hebben misschien minder nodig dan je denkt. Bovendien hebben ze vaak een grillig eetpatroon: soms heel veel en dan weer een periode met weinig eetlust.
 

Tips:

 • Volg het ritme van je kind maar zorg wel dat je gezonde dingen aan blijft bieden, ook als je kind weinig eet. Het kan verleidelijk zijn om uit te wijken naar ‘lekkere’ dingen die je kind wel wil eten (een croissantje in plaats van een boterham bijvoorbeeld), maar hou dat soort dingen echt als uitzondering.
 • Check de tussendoortjes en ook de dranken die je kind neemt. Koek, vruchtensap en melkdranken kunnen de eetlust behoorlijk bederven. Geef liever 1 uur voor de maaltijd geen tussendoortje meer. 
   

Stel je voedingsvragen aan een diëtist

Als ouder wil je er graag zeker van zijn dat je kind gezond eet, want dit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling. Maar wat is nou echt gezond? En hoe kan jouw gezin op een makkelijke manier net iets gezonder eten?

Via SamenGezond beantwoordt een geregistreerd diëtist jouw specifieke vragen in een videoconsult van 30 minuten. Waar en wanneer het jou uitkomt. De diëtist gaat in op jullie eetgewoontes en geeft praktisch toepasbare tips waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kan. Heb je een algemene vraag? Stel deze nu gratis aan een diëtist. 

Stel je gratis vraag aan een diëtist
Of plan een consult in voor een persoonlijk advies. 

 
 • www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/dreumes-en-peuter.aspx
 • www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar/omgaan-met-moeilijke-eters.aspx
 • www.voedingnu.nl/Nieuws/Kinderen_eten_nog_niet_volgens_het_advies_van_de_Gezondheidsraad-171117111902