Eet vandaag nog gezond, en vervang smoothies door salades

Hoe gezond zijn smoothies?

Op stations, in supermarkten en to-go winkels zijn smoothies niet meer weg te denken. Of het nu voor het ontbijt is, lunch of als tussendoortje, de rode of groene smoothie kun je op elk moment drinken. Groenten en fruit mogen dan wel hartstikke gezond zijn, maar is een smoothie wel het beste wat je kan eten voor je gezondheid?

Nu iedereen massaal aan de smoothies met banaan, appel en spinazie zit zou je denken dat we stukken gezonder zijn en veel meer groenten en fruit eten. Dat is helaas niet zo. De gemiddelde Nederlander heeft nog een lange weg te gaan: slechts 5% van de Nederlanders eet voldoende groenten en 10% eet voldoende fruit[1]. Wil je met 1 smoothie voldoende groenten binnenkrijgen dan moet je bijna een hele zak spinazie erin gooien, in plaats van dat ene handje.

Smoothies zijn niet altijd zo gezond

Ze mogen dan wel hip en duur zijn, smoothies zijn niet altijd een gezonde keuze. Het hangt er vanaf wat er in zit, hoe je het maakt, en waarvoor je het in de plaats eet. Smoothies zijn meestal verkapte vruchtensappen. Wanneer je als basis sinaasappelsap gebruikt, of al het fruit door een ‘juicer’ haalt en het gezondste deel van fruit (de vezels) weggooit, is je smoothie niet meer zo gezond. Dan is het net een glas frisdrank waar je dik van wordt[2].

Ook wanneer je smoothies vol groenten drinkt is het niet altijd een gezonde keuze. Wanneer je door het drinken van smoothies geen groenten meer eet bij het ontbijt, de lunch of avondeten omdat je denkt dat je met je smoothie al gezond genoeg bent, dan eet je wellicht in totaal wel minder groenten.

Bovendien kun je door het drinken van smoothies naast je dagelijkse eten teveel calorieën binnenkrijgen waardoor je dikker wordt. Het is namelijk veel makkelijker om een groot glas smoothie weg te drinken dan om 3 sinaasappels, 1 hele appel, 1 banaan en een bak spinazie weg te werken. Dat laatste is een stuk vullender waardoor je later op de dag minder honger hebt en minder in totaal eet.

Hoe maak je smoothies gezonder?

In sommige gevallen kan een smoothie een gezonde aanvulling zijn op je eetpatroon.

  • Wanneer je het maakt van vooral groenten, inclusief alle vezels, is het al een stuk gezonder.
  • Neem je smoothies in plaats van ongezondere snacks zoals een frietje of chocoladereep dan haal je gezondheidswinst.
  • Eet niet minder groenten tijdens de andere maaltijden, maar zorg dat je door je smoothie meer groenten dan normaal binnenkrijgt.
  • Maak de smoothie zo dik mogelijk met bijvoorbeeld magere kwark of pindakaas en wat zaden en drink er geen grote hoeveelheden van.
  • Heb je niet genoeg honger om alle ingrediënten los op te eten, drink dan ook de smoothie niet.

Drink je nu al smoothies, gebruik dan bovenstaande tips om ze gezonder te maken. Maar als je nog niet aan deze trend bent begonnen, dan hoef je er natuurlijk niet in mee te gaan. Eet dan vooral de ingrediënten: hele stukken fruit, salades met spinazie of een bakje kwark met vers fruit. Dan heb je wel de voordelen, maar niet de nadelen. Zo kun je met of zonder smoothies vandaag nog gezond eten.

Dit blog in de reeks 'Eet vandaag nog gezond, en...' is geschreven door de diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers van I'm a Foodie. Lees ook het vorige blog: hoe ongezond is vlees?

 
  • Van Rossum C, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans E, Ocké MC. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM rapport 350050006 [Internet] 2011;Available from: http://rivm.openrepository.com/rivm/handle/10029/261553
  • De Ruyter JC, Olthof MR, Seidell JC, Katan MB. A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. N. Engl. J. Med. 2012;367:1397–406.