SamenGezond maakt dagelijks bewegen leuk. Download nu de app!
Eet vandaag nog gezond, vervang granola door havermout of Brinta
Hoe (on)gezond is granola?
Volgens de laatste trends is je bakje yoghurt of melk in de ochtend niet compleet zonder granola, kokossnippers, acai bessen, en honing. Is het nu echt gezonder om aan de “all natural” granola te gaan met allemaal dure toevoegingen, en de Hollandse ontbijtklassiekers als Brinta, muesli en havermout te laten staan? Hoe kun jij tijdens het ontbijt al beginnen om gezondere keuzes te maken?
Waar je vroeger nog ontbeet met een boterham, of een bakje Brinta of havermout is het ontbijt tegenwoordig een culinaire beleving in plaats van iets wat je zo snel mogelijk naar binnen werkt om maar op tijd op werk te komen. Het ontbijtschap in de supermarkt is ontploft met nieuwe ontbijtgranen die er allemaal even gezond en lekker uit zien. Met al die mooie beloftes zijn we massaal overstag gegaan: Brinta, muesli en havermout zijn vervangen door granola of cruesli.
Granola & cruesli: je kan net zo goed koekjes als ontbijt eten
Maar is dat nu wel zo’n gezonde trend? Helaas niet. Hoewel cruesli klinkt als muesli, en granola klinkt alsof het van hele granen is gemaakt, lijkt het qua samenstelling meer op een koekje, dan op een gezond ontbijtproduct. Cruesli is geen gezonde keuze; het is meestal niet gemaakt van volkoren granen en het zit vol met toegevoegd suiker en bevat vaak palmvet (wat niet zo goed is voor het hart).
Granola is niet veel beter dan cruesli, en heeft onterecht een gezond imago. Alhoewel het meestal wel is gemaakt van haver (een gezonde volkoren graan), wordt er ook granola nog steeds 10-25% suiker toegevoegd [1]. Ook bevat het vaak nog steeds palmvet. Palmvet is namelijk een van de weinige soorten vet die lang goed blijft en daarom geschikter is in verpakte producten dan bijvoorbeeld zonnebloemolie (wat wel weer gezond is voor het hart).
Oubollige ontbijtjes zijn gezondere keuzes
Het is daarom jammer dat de oude en vertrouwde Brinta, havermout en muesli het nakijken hebben gekregen. Alle drie bestaan ze namelijk uit volkoren granen, waarvan we weten dat die niet alleen helpen bij de stoelgang, maar ook bijdragen aan een gezond eetpatroon en de hartgezondheid [2,3]. Elke dag beginnen met zo’n gezond ontbijtje is stukken beter dan kiezen voor de zogenaamde koekjes vermomd als gezond ontbijtproduct (zoals cruesli en granola). Bovendien zijn alle drie deze Hollandse kanjers stukken goedkoper dan de hippe nieuwe granolamerken.
Wat kan ik nu het beste eten voor mijn gezondheid?
Wil jij een heerlijk ontbijtje wat ook nog Instagram waardig is? Kies dan voor een volkorenontbijtproduct zoals Brinta, havermout of muesli. Koop bij voorkeur een muesli met weinig of geen rozijnen en gedroogde bananenschijfjes. Gedroogd fruit bevat relatief veel suiker. En in plaats van kokossnippers en gedroogde goji- of açai bessen kies je voor ongezouten walnoten, pecannoten, hazelnoten of amandelen, plus een handje vers fruit zoals banaan, appel of bosbessen. En in plaats van honing gebruik je een lepeltje kaneel, cacaopoeder of koekkruiden.
Zo maak je die oubollige gezonde Hollandse klassiekers toch nog een beetje hip. En als bonus ben je de dag gezond begonnen, en houd je ook nog eens geld over.
Dit blog in de reeks 'Eet vandaag nog gezond, en...' is geschreven door de diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers van I'm a Foodie. Lees ook het vorige blog: hoe (on)gezond is suiker?
- 1. Ingredientenlijsten op AH.nl
- 2. Gezondheidsraad. Voedingsvezel - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/30. ISBN 978-94-6281-073-0
- 3. Gezondheidsraad. Granen en graanproducten - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/11. ISBN 978-94-6281-047-1