Voeding bij diabetes
Hoe maak je gezonde keuzes?
Eten heeft invloed op je gewicht, bloedsuikerspiegel, het hart, de bloedvaten etc. De voedingsadviezen bij diabetes type 2 zijn erop gericht om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Ook zijn ze natuurlijk gericht op de controle op de bloedsuiker en het verlagen van risico’s op hart en vaatziekten. Houd je je bloedsuiker onder controle? Dan verklein je de kans op complicaties.
Koolhydraten, hoe zat het ook alweer?
Koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam; ze geven energie. Er bestaan verschillende soorten koolhydraten:
Hoe werkt dit in je lichaam?Als je koolhydraten eet, dan worden alle koolhydraten in je voeding omgezet naar glucose (=suiker). Daardoor stijgt de waarde van je glucose in het bloed. De alvleesklier maakt vervolgens insuline aan en geeft deze af in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Daardoor daalt je bloedsuikerspiegel weer. Diabetes type 1 versus type 2:Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De cellen die insuline maken zijn vernield of stilgelegd door het eigen afweersysteem. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet goed meer op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken. Op een gegeven moment maakt de alvleesklier ook bij diabetes type 2 steeds minder insuline aan. Richtlijn en adviezenIn het algemeen gelden de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad voor voeding bij diabetes. Dit zijn de richtlijnen:
Liever niet
Juist welAndere koolhydraatrijke producten worden wel aanbevolen om te eten. Bijvoorbeeld de volkoren pasta’s, zilvervliesrijst, peulvruchten en volkorenbrood. Deze bevatten wel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Deze vezels zorgen er ook voor dat de bloedglucose minder snel stijgt en het geeft een vol gevoel. Vezels helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen en ze zorgen voor een goede stoelgang. Het is wel verstandig om op de portiegrootte van deze producten te letten, zodat je bloedsuikerspiegel en je gewicht stabiel blijft. Een diëtist kan je een persoonlijk advies over de portiegroottes geven. |
Persoonlijk advies?
Uit onderzoek blijkt dat er een aantal voedingspatronen zijn die positief effect hebben op het reguleren van diabetes. Bijvoorbeeld een Mediterraan eetpatroon of een eetpatroon laag in koolhydraten. Realiseer je hierbij dat er meerdere eetpatronen zijn die kunnen voldoen aan deze richtlijnen. Het is heel belangrijk dat de richtlijnen zo worden vertaald dat ze bij jou passen qua smaak, budget, (geloofs-)overtuigingen enzovoorts. Een advies op maat kan je beter volhouden. Ook is het natuurlijk van belang om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld te zwaar? Dan wordt je ook aangeraden om af te vallen. Het is daarom slim om contact op te nemen met een diëtist om jou adviezen op maat te geven. De diëtist houdt ook rekening met je medicatie. Wil je naar een diëtist bij jou in de buurt, kijk dan hier. Ben je niet verzekerd bij Menzis en wil jij wel weten naar welke diëtist jij kan, zoek dan bij je eigen zorgverzekeraar naar een gecontracteerde diëtist.
Verander je leefstijl
Naast een gezond dieet kunnen leefstijlaanpassingen ook bijdragen aan het onder controle krijgen van diabetes. Roken zorgt voor een afname van de insulinegevoeligheid van het lichaam. Alcohol laat je bloedglucosewaarde tijdelijk dalen waardoor je in een hypo terecht kunt komen. Daarnaast verhoogt het je bloeddruk. Voldoende beweging zorgt juist voor een toename van de insulinegevoeligheid en wordt hierom sterk aangeraden. Een regelmatig en voldoende slaappatroon zorgt ook voor stabiele bloedsuikerwaardes.
"Pak de regie, je kunt je situatie veranderen door je leefstijl te veranderen!" - Natalia Ruiz Oud, diëtist van JouwDiëtist.
- Bronnen:
- Voedingsrichtlijnen Nationale Diabetesfederatie (NDF) - 2015.
- Artsenwijzer Diëtetiek > Metabole Ziekten > Diabetes Mellitus
- Diabetesfonds
Dit blog is gecheckt en goedgekeurd door Natalia Ruiz Oud, diëtist van JouwDiëtist.