Bewegen bij diabetes

Hoe kom je over de drempel heen?

Bewegen heeft bij iedereen een gunstig effect op de gezondheid. Juíst voor mensen met diabetes is het belangrijk om voldoende te bewegen. Bewegen brengt hart en bloedvaten in betere conditie, houdt spieren en bloedvaten soepel en de bloeddruk op peil. Bewegen verbetert ook de insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Voldoende redenen dus om te bewegen.

Alle beweging is goed

Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Beweeg je niet of nauwelijks, dan boek je de meeste gezondheidswinst omdat je van niet-actief naar matig actief gaat. Dat kan door te sporten, maar dat kunnen ook andere activiteiten zijn, zoals wandelen, fietsen, stofzuigen, auto wassen, traplopen of ramen wassen. En zo zijn er meer slimme tips door de dag heen om de ‘zitziekte’ tegen te gaan.

Weerstand tegen bewegen

Veel mensen met diabetes vinden het lastig om te gaan bewegen. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld weerstand om te gaan bewegen. Volgens dr. Sasja Huisman, onderzoeker en medisch psycholoog in het diabetesteam van het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft onze weerstand tegen bewegen alles te maken met de verbindingen in ons brein, die in onze jonge jaren zijn aangelegd. ‘Als jouw eerste ervaringen met sport negatief zijn, bijvoorbeeld omdat het niet goed lukte, je de oefeningen saai vond of omdat je als laatste gekozen werd met gym, dan heeft jouw brein sport aan negatieve emoties gekoppeld. Die ervaring is jouw bril naar sport en wordt met de jaren sterker.’

Doe ook mee met de Nationale Diabetes Challenge! 

Deelnemers wandelen samen met hun zorgverlener, welzijnsprofessional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. Je kunt alleen meedoen, of kijk hier voor een lokale challenge bij jou in de buurt en wandel samen!

Angst voor bewegen

Naast dat sommige mensen bewegen niet leuk vinden, kan angst ook een rol spelen. Omdat je nog niet goed weet wat beweging doet met je lichaam en je bloedsuikerspiegel. En misschien ben je bang voor een hypo(glykemie). Dit kan je onzeker of angstig maken.

Meer zelfvertrouwen en plezier

Als je nog niet vertrouwd bent om te bewegen met diabetes, dan kan dat best spannend zijn. Onze tip is om met een maatje die ook diabetes heeft te gaan sporten die jou hierbij op weg kan helpen. Dit heeft verschillende voordelen. Het is leuker, je hebt een stok achter de deur en je leert zo in een veilige omgeving wat bewegen doet met jouw lichaam. Op deze manier bouw je zelfvertrouwen op, en dat is heel belangrijk. 

Ook de 'Herstelcirkel in de wijk' is een mooi initiatief in de wijk waarin mensen met Diabetes type 2 worden gesteund om een gezonde leefstijl te bereiken.