3 symptomen van slapeloosheid
Herken jij dit?
Lig jij geregeld ’s nachts wakker of kun je maar moeilijk in slaap komen? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat een grote groep Nederlanders slaapproblemen heeft. Maar wanneer is er nou écht sprake van een slaapprobleem?
Goed slapen gaat niet alleen over hoeveel uur je per nacht slaapt, maar juist om hoe effectief je slaap is, je slaapkwaliteit. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om ’s avonds direct in slaap te vallen en vervolgens in één ruk door te slapen tot de wekker ’s ochtends gaat. Geldt dat ook voor jou? Dan scoor je niet goed op slaapkwaliteit en kun je zelfs last hebben van slapeloosheid.
3 symptomen van slapeloosheid
Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben last van één of meer van de volgende symptomen:
- Moeite met in slaap vallen: het duurt ’s avonds als je naar bed gaat langer dan een half uur voor je in slaap valt.
- Moeite met doorslapen: je wordt ‘s nachts wakker en kan dan maar moeilijk weer in slaap vallen.
- Vroeg wakker worden: je wordt ’s ochtends vanzelf vroeger wakker dan gewenst en kunt dan niet meer verder slapen.
Wanneer heb je een slaapprobleem?
Heb jij ook wel eens last van bovengenoemde symptomen? Dan heb je niet zomaar een slaapprobleem. Vaak is het kortdurend en heeft het bijvoorbeeld te maken met tijdelijke stress. Je hebt pas een slaapprobleem als:
- deze symptomen minimaal 3 keer per week voorkomen;
- dit minimaal 3 maanden duurt;
- je er overdag last van hebt;
- het niet door verstorende slaapomstandigheden komt (bijvoorbeeld geluidsoverlast, huilende baby, etc.).
Slapeloosheid kan ervoor zorgen dat je overdag taken niet meer goed kunt uitvoeren en zorgen voor bijvoorbeeld vermoeidheid, neerslachtigheid, hoofdpijn of spierspanning. Bespreek dit dan met je huisarts.
Vooral doorslapen een probleem
Uit onderzoek van de Hersenstichting uit 2017 blijkt dat vooral doorslapen een groot probleem is voor veel Nederlanders. Bijna de helft geeft aan ’s nachts wakker te worden. Voor veel mensen begint dan het probleem, want eenmaal wakker is het lastig om weer in slaap te vallen.
Opmerkelijk feit hierbij: vrouwen slapen slechter dan mannen. Zo geeft maar liefst 62 procent van de Nederlandse vrouwen aan een slechte nachtrust te hebben. Bij mannen is dit percentage een stuk lager: 38 procent van hen geeft aan minder goed te slapen.
Gelukkig kan voor een grote groep mensen de slaap met eenvoudige maatregelen al verbeteren.
- https://www.hersenstichting.nl/nieuws/volwassenen-geven-het-slechte-slaapvoorbeeld/