Wandelen, zó kan het ook!

Probeer deze 4 variaties eens

Wandelen is in alle jaargetijden de perfecte vorm van lichaamsbeweging. Daag jezelf tijdens het wandelen uit door af te wisselen met de volgende variaties.

Nordic walking

De slanke wandelstokken hebben een beetje een seniorenreputatie, maar als je er een keer mee hebt gewandeld dan weet je dat Nordic walking een behoorlijke impact heeft! Door de beweging met de armen doet je hele lichaam mee en dat maakt het tot een stevige workout. Je verbruikt tot wel 46% meer calorieën dan tijdens normaal wandelen. Oorspronkelijk werden de stokken gebruikt bij het langlaufen en skiën, maar je kunt er ook op vaste grond prima mee uit de voeten. Les nemen om de wandeltechniek onder de duim te krijgen is aanbevolen en voorkomt blessures. Via nordicwalking.nl vind je instructeurs en nordic wandeltochten.

Briskwalking of powerwalking

Als je tijdens het wandelen het tempo stevig op voert (vanaf 100 stappen per minuut), zonder dat je gaat rennen, dan ben je aan het briskwalken of powerwalken. Het is de bedoeling om tegelijkertijd met de armen te zwaaien. Vooral als je conditie (nog) niet optimaal is, is uptempo wandelen een goede manier om de conditie van hart en longen te verbeteren. Een voordeel: je hebt er geen attributen voor nodig. Wel kan het een goed idee zijn om de techniek te oefenen met een (personal) trainer.

Tip: wissel stukjes waarin je wandelt op hoog tempo af met stukken waarin je rustig doorwandelt, dan houd je het lang vol! Op veel plaatsen in Nederland zijn groepen actief die samen wekelijks een wandeltraining volgen. Soms worden tijdens de wandeling ook andere oefeningen gedaan. Meer info op de website van de Koninklijke Nederlandse Wandelbond.

Smoveywalking

Een smovey is een ronde kunststof ring met daarin metalen kogels. Je zwaait met de ringen tijdens het wandelen en dat zou volgens de makers ervan allerlei gunstige effecten op het lichaam hebben. De rollende ballen zouden zenuwen en spieren activeren. Verder zorgt het gewicht van de smoveys voor trainen van de armspieren, waarbij geldt: hoe harder je zwaait, hoe meer impact op de spieren. Naast wandelen kun je met de smovey ook andere (lichte) vormen van kracht- en spiertraining doen.

Blotevoetenwandelen

Overal in Nederland zijn gebieden en paden waar je zonder een centje pijn op blote voeten kunt wandelen. De liefhebbers zijn ervan overtuigd: door de natuurlijke stand van de voeten is het niet alleen heerlijk, maar ga je ook klachten van het hele bewegingsapparaat tegen (en onderzoek van onder andere Harvard ondersteunt dit). Nadat je jaren stevige schoenen hebt gedragen, kan het nodig zijn om het lopen op blote voeten geleidelijk op te bouwen. Er zijn speciale ‘barefoot’ ren- en wandelschoenen. Daar krijg je meestal een opbouwschema bij. Fijne tochten vind je op blotevoetenwandelingen.nl

 
  • Church, TS; Earnest, CP; Morss, GM (2013-03-25). "Field testing of physiological responses associated with Nordic Walking". Res Q Exerc Sport. 73: 296–300.
  • Barefootrunning: http://barefootrunning.fas.harvard.edu/5BarefootRunning&TrainingTips.html