Heleen (38) krijgt hulp van een leefstijlcoach

Weer leren luisteren naar je lichaam

Afvallen is vaak niet zo simpel als alleen maar minder eten. Om gewichtsverlies langdurig vol te houden, moeten ook slechte gewoontes worden aangepakt. Een leefstijlcoach kan daarbij helpen. Heleen Rademakers (38) doet sinds begin dit jaar mee aan het Coaching op Leestijl-programma (CooL). Hadassa Rotteveel is haar leefstijlcoach.

Je kent het wel: je neemt je voor om eindelijk die overtollige kilo’s kwijt te raken. Vol frisse moed ga je aan de slag met een gezonder eetpatroon en je meldt je aan bij de sportschool. In je eerste enthousiasme val je een aantal kilo’s af. Maar dan komt het punt dat het dagelijks leven het overneemt. Je hebt stress van je werk, bent ’s avonds moe en ruilt de sportschool wat vaker in voor een avondje Netflix. Mét een schaaltje nootjes en een wijntje erbij natuurlijk – want ja, je mag toch wel éven ontspannen? Herkenbaar? Wel voor Heleen Rademakers.* 

Binnen no-time weer slechte gewoontes

“Alle diëten heb ik wel een keer geprobeerd. Meestal met succes van korte duur. Dan dacht ik dat ik het onder de knie had, maar dan slopen oude gewoontes er toch weer in en zaten de kilo’s er binnen no-time weer aan. Ik besefte: als ik langdurig resultaat wil, dan moet ik mijn leefstijl veranderen.” Heleen las over het CooL-programma, een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) die zich richt op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van je leefstijl. Dat zijn gewoontes rondom ontspanning, slaap, voeding, bewegen en time management. Met hulp van een leefstijlcoach ga je gedurende 2 jaar aan de slag met je persoonlijke doelen, in groepsverband en individueel. Op dit moment zitten er 3 GLI’s in de basisverzekering. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en een BMI boven de 30 of boven de 25 met een verhoogd risico op chronische aandoeningen hebben. Heleen kwam voor het programma in aanmerking en wordt sinds februari gecoacht door Visiom-leefstijlcoach Hadassa Rotteveel.

Bewustwording over slechte gewoontes

Hadassa: “De meeste mensen die bij mij komen, willen afvallen, meer energie hebben en lekkerder in hun vel zitten, zo ook Heleen. Ik kijk wie er tegenover me zit en wat bij die persoon past. We hebben tegenwoordig zoveel prikkels en afleiding om ons heen. Dit hele traject draait om bewustwording en weer leren luisteren naar je lichaam. Sommigen zeggen: ik ga 3 keer per week sporten of eet geen suiker meer. Maar is dat haalbaar? Kleine doelen zijn makkelijker vol te houden en hebben uiteindelijk een groter effect.” Dat merkt Heleen nu al. “Ik heb een druk leven met een fulltime baan en 3 jonge kinderen. Sport inplannen is daarom moeilijk. Het is heel fijn dat Hadassa benadrukt dat ik daar realistisch in moet zijn en niet moet verlangen dat ik na een lange dag ook nog naar de sportschool ga. Samen kijken we naar wat wél mogelijk is. Zo neem ik nu altijd de trap op het werk, ik doe thuis een online workout en als ik met vriendinnen afspreek, gaan we niet op de bank zitten – met lekkers erbij! – maar we maken een wandeling en kletsen bij.”

Slapen is écht belangrijk

Iedere groepsbijeenkomst wordt er een ander thema besproken. Zo kwam onlangs slaap aan bod. Hadassa: “Slaapgebrek heeft een slechte invloed op je gewicht. Als je last hebt van vermoeidheid, slaat je lichaam meer vet op. Bovendien krijg je meer zin in zoetigheid en je hebt juist minder zin in gezond eten klaarmaken of bewegen. En als je weinig beweegt, slaap je weer slechter. Jij bent hier goed mee aan de slag gegaan!” Heleen: “De avond was altijd hét momentje voor mezelf. Als de kinderen naar bed gingen, ging ik een serie kijken en daardoor laat naar bed. ‘s Morgens werd ik dan doodmoe wakker. Nu ga  ik een uur eerder naar bed en start ik na 10 uur ‘s avonds geen serie meer op. Ik voel me veel fitter en merk dat ik daardoor ook meer zin heb om te sporten.”

Oude valkuilen

Qua slechte gewoontes is het het aanpassen van het voedingspatroon wat de groep het lastigst vindt. Hadassa: “Ook hierbij is bewustwording heel belangrijk. Ik probeer mijn deelnemers bij te brengen: is dit voeding of vulling? Eet je omdat je echt honger hebt of om een gevoel op te vullen of weg te eten? Eten moet leuk blijven, daarom heb ik 2 stelregels: kies voor puur en onbewerkt en varieer.” Heleen: “Met dat laatste ben ik nu aan de slag, ik varieer nu 1 keer per week met mijn lunch. Het moeilijkste van dit traject is dat je zelf aan het roer staat. Je krijgt tips en handreikingen, maar geen lijsten met wat je wel en niet mag eten zoals bij diëten. Het vraagt dus om discipline. Soms moet ik mezelf afremmen om niet teveel tegelijk te willen. Dat is een valkuil en ik weet uit het verleden dat dat niet werkt. Maar alle leefstijlaanpassingen, van een uurtje extra slapen tot de trap nemen op het werk, gaan me uiteindelijk weer helpen mijn doelen te bereiken.” Hadassa: “Dat weet ik wel zeker, je bent nu al heel goed bezig!”

*Vanwege privacy is deze naam gefingeerd.